Descobreixen d'on ve el nom del barri del Turó de la Peira: Maria Lapeira, una dona del s. XVII

Una escriptura de compravenda del 1864 de la masia Lapeira ha dut l'historiador Jordi Sánchez fins a Maria Lapeira, propietària de la finca dos segles abans

Berta Solanas IbáñezActualitzat

Buscant documentar la història del segle XIX de Nou Barris, es van trobar amb una història del segle XVII, de quan una part del Nou Barris actual pertanyia a Sant Andreu de Palomar. Així, tant protagonistes d'aquesta història són el barri del Turó de la Peira, la desapareguda masia Lapeira com Jordi Sánchez, l'historiador de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris que ha fet la descoberta.

Se sabia que el barri del Turó de la Peira havia agafat el nom de la masia. Però no per què la masia es deia així. D'aquí la importància de la troballa.

Del segle XIX, de 1864, era l'escriptura de compravenda de la masia Lapeira que Sánchez estudiava. El notari que la va redactar va deixar constància de totes les transaccions fetes fins dos segles abans. I quan Sánchez arriba al 1684 troba que la masia va anar a parar a mans de Maria de Lapeira, que la va rebre d'un tiet matern.  

"Anar mirant els propietaris ens vam trobar que hi va haver només una persona, que va ser propietària, que es deia Maria de Lapeira. Per tant aquesta propietària és l'única que ha portat el cognom, per tant, el nom l'ha agafat d'aquesta propietària, d'aquesta dona", explica Sánchez.

 

El nom de la propietària va passar a la masia i el mateix nom es va mantenir fins que va ser enderrocada, els anys seixanta del segle XX.

Així, de la masia va passar a un barri que va ser creat destruint bona part del parc de la Peira i que és conegut, sobretot, per l'aluminosi que va afectar la gran majoria dels seus edificis i que l'any 1990 va provocar l'enfonsament d'un d'ells i la mort d'una veïna.  

La masia de Lapeira es trobava entre el que ara és el passeig de Fabra i Puig i el carrer Cartellà (aleshores Riera d'Horta), tocant al que és el barri d'Horta. Ara, en el seu lloc, hi ha el mur que suporta el passeig. No era una finca gran, però tampoc petita, es dedicava sobretot a la vinya i una part a l'horta.

Ca la Peira (1955) - Turó de la Peira i riera d'Horta

Va ser enderrocada per la construcció del barri del Turó de la Peira i quan van ampliar la línia 5 del metro per fer-la arribar fins a l'estació d'Horta.  

L'autor de la descoberta planteja ara dues qüestions de cara al futur i on demana una actitud proactiva de l'Ajuntament de Barcelona i del districte de Nou Barris. S'ha de canviar el nom del barri, Turó de la Peira –separat-, per Turó de Lapeira -junt- atès que se sap d'on li ve el nom? No s'hauria d'investigar més qui era aquesta dona i quin paper va jugar a la masia mentre en va ser la propietària?  

"Seria el primer barri de Barcelona que el seu nom prové d'una dona.", diu Sánchez.

No en va, la masia va conservar sempre el seu nom, malgrat que la resta de propietaris van ser homes i els seus fills mateixos duien altres cognoms.

ARXIVAT A:
Urbanisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut