Denuncien una "granja del terror": porcs en descomposició, cucs i canibalisme a Burgos

L'Observatori de Benestar Animal difon imatges esgarrifoses de rates, cucs i animals malalts i morts, mentre que una inspecció de la Junta de Castellà i Lleó ho troba "tot en ordre"

RedaccióActualitzat

L'Observatori de Benestar Animal (OBA) ha denunciat el propietari d'una granja de porcs de Quintanilla del Coco, a Burgos per delictes de maltractament i mort animal a causa de les "greus irregularitats" que han detectat a l'explotació ramadera. El denunciat és també l'alcalde d'aquesta localitat de 50 habitants, que és el propietari de la granja.

L'ONG ha presentat la denúncia al Jutjat de Lerma, després de la investigació que van fer entre el juny i setembre d'aquest any. També han adjuntat el vídeo, fet públic a través de les xarxes socials, que conté imatges esgarrifoses de les condicions en què viu el bestiar i que descriuen com "la granja del terror": Rates, cucs, animals en descomposició conviuen amb els animals vius, seriosament malalts o agonitzants, que se'ls poden apreciar afeccions greus com hernies, lesions diverses, malformacions i ferides, en alguns casos fruit del canibalisme, o infeccions. Mostren també unes instal·lacions brutes i deixades, i plenes d'excrements.


"És un dels casos de maltractament animal més greus dels que han estat testimonis fins ara", amb un patiment "extrem" dels porcs, molts dels quals tenen "una mort lenta i dolorosa", ha dit Julia Elizalde, mànager de campanyes de l'OBA.

A més del propietari i alcalde de la granja, els animalistes inclouen en la denúncia els treballadors i l'empresa càrnia que presumptament gestiona la càrrega dels animals, per un delicte de publicitat enganyosa, ja que la granja compta amb el segell Welfair de benestar animal.

Per això, l'ONG exigeix una "actuació immediata" de les institucions i empreses involucrades perquè es procedeixi al tancament de la granja. També demanen la destitució de l'alcalde i una "condemna exemplar per la pèssima gestió dels animals".  

Tot en ordre, segons la conselleria

Es tracta d'una macrogranja, de 5 naus amb uns 5.000 porcs, que abasta tot el cicle del porc, amb mares reproductores, garrins i engreix. La Junta de Castellà i Lleó ha dit que la granja porcina denunciada "ho té tot en ordre". La Conselleria d'Agricultura i Ramaderia de la comunitat ha explicat a EFE que "ahir mateix" els serveis veterinaris oficials de la Junta van fer una inspecció després de la denúncia presentada dilluns.

A més, ha afegit que es fan revisions, i enquestes de bioseguretat per garantir el compliment de la normativa.

Domingo Pozo, alcalde Quintanilla del Coco i propietari de la granja, assegura que no ha rebut la denúncia que relaciona amb "algun interès malintencionat". I reitera que, a més dels tècnics de la Junta que van anar-hi aquest dimecres, cada setmana hi passa un veterinari.

Lidl nega que sigui un dels proveïdors

L'ONG alerta que l'explotació és proveïdora de la cadena de supermercats Lidl, un fet que aquesta empresa ha desmentit en un comunicat.

A més de "condemnar rotundament els abusos i el maltractament animal", i rebutjar aquestes pràctiques, la cadena assegura que la granja denunciada no és proveïdora seva. Explica que no treballa amb l'empresa intermediària de Burgos des del setembre de 2022, quan aquesta "no va renovar el certificat de benestar animal", i que Lidl exigeix a totes les empreses amb qui treballa.

L'ONG descriu l'explotació porcina de Quintanilla del Coco, com la 'granja del terror'
L'ONG descriu l'explotació porcina de Quintanilla del Coco, com la "granja del terror" (EFE/Observatorio de Bienestar Animal)

L'Observatori ja va denunciar dues explotacions avícoles el 2022 a les quals van retirar el segell Welfair. Una de les quals està investigada per presumptes delictes de maltractament animal i contra la salut pública. Segons l'OBA, aquestes dues explotacions estaven relacionades amb un proveïdor de Lidl.


"Els horrors" s'estenen a altres parts de la granja

Les imatges difoses per l'ONG mostres també brutícia i deixadesa en altres dependències. Es poden veure restes d'animals morts escampats pel recinte, malgrat que la legislació obliga a dipositar els cadàvers i despulles en contenidors de recollida hermètics i homologats.

Les imatges recullen com el propietari deixa un animal moribund a la intempèrie, agonitzant durant dies, fins que mor, i arriben els voltors.

Els animalistes també van enregistrar la falta d'higiene i deixadesa en altres espais com una oficina, on hi havia un cap de porc podrit, un garrí mort i restes d'una columna vertebral, juntament amb diverses ampolles de cervesa.

ARXIVAT A:
JudicialMaltractament animalConsumRamaderia
Anar al contingut