Manifestants mostrant papers en blanc, símbol de la falta de llibertats que denuncien (Thomas Peter/Reuters)

Denuncien que Huawei suprimeix vídeos de protestes a la Xina de dispositius particulars

Ho assegura a través d'un tuit la periodista i activista de Singapur Melissa Chen, de la revista The Spectator

La periodista i activista de Singapur Melissa Chen, editora col·laboradora de la revista anglosaxona de política i cultura The Spectator, ha denunciat en un tuit que diversos usuaris de xarxes socials xineses alerten que els telèfons Huawei estan suprimint automàticament vídeos d'usuaris sobre les protestes a la Xina

Tot i que no queda clar si aquesta suposada censura afecta vídeos penjats al núvol o si directament s'han intervingut els dispositius dels usuaris, Chen assegura que en cap cas no s'hauria notificat aquesta acció als propietaris de les imatges.

Tampoc se sap a quantes persones estaria afectant aquesta situació a la Xina.

Una botiga de Huawei a Pequín (Carlos Garcia Rawlins/Reuters)


L'espurna i el rerefons de les protestes

La Xina ha viscut fa pocs dies unes protestes sense precedents recents, en nombroses ciutats del país. El detonant va ser la mort de deu persones en un incendi a Xinjiang, al nord-oest del país. Les víctimes no van poder ser evacuades de l'edifici en flames, a causa de les restriccions i l'estricta política xinesa de covid zero.

Policies antidisturbis xinesos amb uniformes de protecció anticovid (Reuters)

La majoria dels manifestants, crítics amb el règim, són joves estudiants descontents amb els confinaments extrems i les restriccions anticovid imposades pel règim xinès, que ha respost a les protestes amb un desplegament policial molt visible i amb nombroses detencions.

I és que el malestar va més enllà de la política anticovid; també té a veure amb la falta de llibertat d'expressió. Molts dels que es manifesten, ho fan demanant "la fi de la dictadura" i la dimissió de Xi Jinping, el president xinès.  

De fet, les protestes han estat les més nombroses que es recorden al país en més de 30 anys, des que l'any 1989 les demandes prodemocràtiques de milers d'estudiants van acabar amb la massacre de la plaça de Tiananmen.

 

ARXIVAT A:
XinaHuaweiCovid-19
Anar al contingut