Barcelona

Demanden una empresa de maternitat subrogada: "No tens el teu fill ni mitjans per tornar-ho a intentar"

El jutge accepta a tràmit tres demandes i els afectats expliquen que l'empresa els van fer creure que accedirien a mares de lloguer a l'estranger amb embrions fecundats aquí, una pràctica il·legal a Espanya

RedaccióActualitzat

El jutge ha acceptat a tràmit tres demandes de parelles contra l'empresa Subrogalia, que gestiona processos de maternitat subrogada a l'estranger, una pràctica que està prohibida a gairebé tot Europa. TV3 ha contactat amb dues de les parelles que volien tenir fill i que, després de demanar un crèdit, van pagar 40 i 70.000 euros, respectivament, a l'empresa perquè els gestionés el procés a l'estranger. Els van dir que podien crear els embrions aquí, amb l'esperma d'un d'ells i l'òvul d'una donant, i enviar-los a Mèxic, per implantar-los a una de les anomenades mares de lloguer. Ara han demandat a l'empresa. Van contractar un paquet tancat, però a l'hora de la veritat, diuen, tot eren problemes, i cada vegada els demanaven més diners, sense cap resultat.

Els afectats es senten enganyats perquè els van fer creure que accedirien a mares de lloguer i no han obtingut cap resultat.

"Ens van enviar un mail dient que, lamentablement, els vuit embrions que quedaven s'havien mort, que la mare subrogada s'havia retirat, que per favor no contactéssim més amb la clínica i que tot el procés s'havia de començar de zero"

"Ens diuen que mentre els embrions no viatgen a Mèxic nosaltres hem de mantenir la reserva de la mare gestant perquè no se'n vagi amb una altra parella. I com l'has de mantenir? Doncs pagant 700 dòlars cada mes. Perquè comencem a sospitar? És que els embrions no viatjaran mai! Quan han de viatjar?"

 

La clínica Iegra mai va tenir cap permís com a centre sanitari

Subrogalia derivava els seus clients a la clínica Iegra, del mateix grup. Iegra ocupava un espai llogat dins la clínica Tres Torres, a la zona alta de Barcelona. Segons ha pogut saber TV3, la clínica Iegra mai va tenir cap permís com a centre sanitari, tot i haver-ho demanat el 2014. Però ha estat operativa fins ara. La setmana passada, la clínica Tres Torres li va rescindir el contracte de lloguer. Fins llavors, diu, desconeixia que Iegra no tenia permisos i l'activitat que hi feia. Per a les parelles demandants el "Tres Torres els donava confiança".

"Tu anaves a la clínica Iegra Tres Torres, i només de sentir Tres Torres et donava una confiança. Després et deien que hi havia un equip d'advocats darrera teu guiant-te. Ens coneix el cònsol, la secretària del cònsol, és que ja tenim molts nens aquí... provinents de Mèxic. Després veus que tot és mentida."

Crear embrions aquí destinats a una maternitat subrogada a l'estranger és il·legal i, per tant, treure'ls del país, també. L'advocada de les parelles demandants, Joana Marín, explica la situació en què es troben els seus clients:

"Avui, els afectats no tenen ni els diners que havien donat ni tenen absolutament res. No saben on tenen els seus embrions, ni si s'han creat aquests embrions. Demanen cada vegada més diners. Quan se'ls reclama que expliquin el perquè d'aquestes quantitatsm, el que fan és dir que si no paguen han d'iniciar un nou procés i pagar de nou tot el preu inicial."

Les mateixes parelles expliquen la seva situació i es mostren desfets:

"Estàs sense el teu fill, sense calés ni mitjans per tornar-ho a intentar i sense resposta. Completament desfets, clar. I amb una sensació d'idiota, dient: com m'han enganyat."

El president de Subrogalia fins i tot va proposar, en un correu, que un empleat seu transportés personalment els embrions. Un tema delicat, deia, perquè suposava entrar una ampolla de nitrogen líquid dins l'avió i mantenir-la sempre vertical. TV3 ha pogut parlar amb Subrogalia, però quan els hem preguntat si creaven embrions per enviar-los a l'estranger, han penjat el telèfon.

A Twitter, Subrogalia ha acusat les dues parelles de no complir amb les seves obligacions.

El Departament de Salut ha obert una investigació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut