Una de les 37 promocions d'habitatge social que pertanyen a Inmocriteria
Una de les 37 promocions d'habitatge social que pertanyen a Inmocriteria

Demanda col·lectiva per "clàusules abusives" en pisos de lloguer protegit d'Inmo Criteria

Es tracta d'una demanda del Sindicat de Llogateres contra 16 clàusules, la majoria en contractes de lloguer social, entre les quals hi ha una penalització per marxar abans d'acabar el contracte, abonar l'assegurança d'impagament o l'IBI

El Sindicat de Llogateres i el Col·lectiu Ronda s'han querellat contra una immobiliària que pertany a CaixaBank per demanar que s'anul·lin clàusules que consideren "abusives" en els seus contractes. Són 16 i figuren en els contractes de lloguer de prop de 2.000 pisos en 37 promocions arreu de Catalunya, la majoria de protecció oficial.

Es tracta d'Inmo Criteria, una empresa que pertany al gegant bancari, però les dues entitats apunten que si la demanda prospera pot arribar a afectar no només els contractes signats amb aquesta immobiliària --actuals i futurs-- sinó també els d'altres empreses.

Algunes de les clàusules que reclamen que s'anul·lin són les que estableixen que el llogater ha de pagar una penalització si marxa abans que finalitzi el contracte, pagar totes les reparacions, abonar l'assegurança d'impagament contractada per la propietat o poder cobrar retroactivament les actualitzacions de la renda. 

 

Al·leguen que no hi ha hagut resposta per la negociació col·lectiva

Les dues organitzacions han explicat en roda de premsa que han interposat la demanda després de més de dos anys reclamant una negociació col·lectiva a l'empresa sense obtenir resposta. 

Arran d'això, ja van impulsar una campanya per denunciar "expulsions indiscriminades" i altres "pràctiques abusives" de la immobiliària. Tot plegat ho emmarquen en un "model fallit" d'habitatge de protecció oficial a Catalunya. "Desprotegeix els milers de llogateres que hi viuen", lamenten en un comunicat.

La portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo, ha afirmat en roda de premsa que és "urgent" avançar cap a un altre model:

"Portem dècades subvencionant gent com la Caixa que es dedica a fer servir recursos públics per maltractar els ciutadans d'aquesta país."

La Caixa ha dit que no se'ls ha notificat la demanda i no faran comentaris.

Algunes de les clàusules que reclamen que s'anul·lin són les que estableixen que el llogater ha de pagar una penalització si marxa abans que finalitzi el contracte (ACN)

Les 16 clàusules: de penalització per no marxar a repercutir l'IBI al llogater

Els contractes denunciats inclouen clàusules com la que estableix que si no es desocupa el pis quan s'acaba el contracte, s'haurà d'abonar una penalització corresponent a tres vegades la renda diària, la repercussió de despeses generals i IBI al llogater, pagar els drets de connexió als subministraments o l'obligació de tornar l'habitatge en "idèntic" estat a com estava.

Una clàusula abusiva és aquella que no ha estat negociada individualment i que causa un "desequilibri" entre els drets i les obligacions de les parts, segons la normativa que protegeix els drets dels consumidors.

Tant el Sindicat de Llogateres com el Col·lectiu Ronda ja van guanyar una demanda similar, però contra un fons voltor, amb l'anul·lació de 9 de 10 clàusules d'un contracte d'una arrendatària de Granollers.

ARXIVAT A:
HabitatgeMercat immobiliari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut