La Comissió Federal de Comerç (FTC) ordena a la companyia que aturi la seva "conducta il·legal" (EPA/ Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Demanda a Amazon per pràctiques monopolístiques i per inflar els preus als Estats Units

Se l'acusa d'inflar els preus, prioritzar els seus productes, degradar la qualitat del servei i perjudicar la competència

RedaccióActualitzat

L'administració de Joe Biden mira de posar límits al poder de les grans tecnològiques, i aquest dimarts ha plantejat un pols a Amazon.

La Comissió Federal de Comerç (FTC) i els fiscals generals de disset estats dels EUA han presentat una demanda a la companyia de Jeff Bezos per exercir "il·legalment" pràctiques monopolístiques contràries a la competència.

Concretament, se l'acusa d'inflar els preus, prioritzar els seus productes, degradar la qualitat del servei i perjudicar la competència en exigir als venedors de la plataforma que facin servir els seus serveis logístics --una referència a la seva xarxa de transportistes i magatzems-- o que venguin a Amazon a preus més baixos que a qualsevol altra web.

La demanda arriba després de múltiples queixes que Amazon i altres empreses "big tech" abusen del seu domini a les pàgines de cerca i al comerç en línia. Google i les plataformes Meta (Facebook) també han estat investigades per la justícia nord-americana.

En l'escrit que s'ha presentat al tribunal federal de Seattle, Washington, on hi ha la seu d'Amazon, l'FTC ordena a la companyia que aturi la seva "conducta il·legal":

"Si no es controla, Amazon continuarà comportant-se il·legalment per mantenir el seu poder de monopoli. Cal posar fi a la conducta il·legal d'Amazon, que deixi anar el control monopolístic, i restableixi la promesa perduda de competència".

Una de les mesures que proposen els demandants per restaurar la competència justa és el que s'anomena un "alleujament", és a dir, que l'empresa es vengui un dels seus actius.

Un treballador manipulant paquets en un centre logístic d'Amazon (Europa Press/Eduardo Parra)

Amazon respon a la demanda

Per la seva banda, Amazon ha respost a la demanda qualificant-la "d'error" i advertint dels perjudicis als clients si augmenten els preus i els lliuraments es tornen més lents. Així ho ha dit el seu conseller general, David Zapolsky:

"Les pràctiques que l'FTC reprova han estimulat la competència i la innovació a la indústria minorista. Hi ha més varietat, s'ofereixen preus més baixos i lliuraments més ràpids als clients d'Amazon. I hi ha més oportunitats per a les empreses que venen a través de la nostra botiga."

Després de l'anunci de la demanda contra la gegant empresa tecnològica, el preu de les accions d'Amazon han caigut un 3'3%.

"Amazon amenaça l'estat de dret"

"Cap corporació ha centralitzat mai tant poder en tants sectors crucials. Si no es controla, el poder d'Amazon amenaça l'estat de dret i la nostra capacitat de mantenir mercats oberts i governats democràticament", ha dit Stacy Mitchell, portaveu de l'Institute for Local Self-Reliance, una ONG de defensors jurídics que han promogut la demanda de l'administració Biden.  

La necessitat de prendre mesures contra el "big tech" ha estat dels pocs consensos en què s'han trobat demòcrates i republicans. Durant el mandat de Donald Trump, el Departament de Justícia i la FTC van obrir investigacions contra Google, Facebook, Apple i Amazon.

El Departament de Justícia ha demandat Google en dues ocasions: una, pel negoci del seu motor de cerca, i l'altra, per la tecnologia publicitària. L'FTC va demandar Facebook durant la presidència de Trump, i amb Biden s'ha aprofundit en la investigació.

ARXIVAT A:
Estats UnitsAmazon
Anar al contingut