Barcelona

Delegats sindicals dels Mossos criden els agents a utilitzar el castellà per pressionar el govern

Els portaveus sindicals dels Mossos d'Esquadra han decidit adreçar-se en llengua castellana als mitjans de comunicació com a mesura de pressió al govern de la Generalitat. És una de les accions de protesta que els Mossos porten a terme, segons ha anunciat el portaveu del sindicat SAP-UGT, Valentín Anadón, que ha afegit que ja fa dies que fan servir el castellà en les comunicacions internes per emissora.

RedaccióActualitzat
Fonts sindicals han descartat que aquesta sigui una mesura reivindicativa i apunten que és una reacció al fet que el govern català es preocupi, segons ells, més per la imatge que per necessitats bàsiques menys vistoses relacionades amb la seguretat dels agents.

A la pàgina web de SAP-UGT, alguns comentaris ja apuntaven aquest divenders al matí en la línia de passar-se al castellà per pressionar el govern. En resposta a un anunci del sindicat, un usuari que s'identifica com a "Tom" defensava fer ús del castellà en "parlar per emissora, amb el ciutadà i fer-lo servir fins i tot en els atestats" i ho justificava perquè "és fàcil de portar a terme, és legal, posarà dels nervis el govern, agradarà als opositors al govern i és totalment compatible amb qualsevol altra mesura".

Els sindicats dels Mossos consideren un "espectacle vergonyós" que la Generalitat els retalli el sou i, en la seva opinió, també la seguretat dels agents i, al mateix temps, gasti diners en la renovació dels uniformes del cos: "No hi ha diners per a seguretat i ens diuen alegrement que es gastaran una pila de diners en una cosa que té a veure amb la imatge i l'autopropaganda", ha lamentat Anadón.

Crítiques als Mossos a Twitter

Aquesta decisió ha creat controvèrsia a les xarxes socials i centenars de tuitaires catalans s'han referit al pas al castellà dels Mossos, majoritàriament de forma crítica. Etiquetes com #mossos, #protestamossos, #mossosfail o #mossoflautes s'han col·locat entre les més utilitzades durant aquest divendres a la tarda.

Alguns missatges fan referència al fet que, abans que es produïssin aquestes protestes, diversos agents dels Mossos ja utilitzaven el castellà amb els ciutadans. Així doncs, @vicboy pregunta si els agents que des de fa temps li han parlat en castellà ja estaven emprenyats per les retallades i @odtor apunta que potser les queixen ja fa molt temps que duren.

També hi ha qui, com @clarajordanvila, es pregunta quina culpa en té la llengua o pensa, com @enricxicoy, que és una protesta de mínim esforç. Per la seva banda, @llfoix destaca que es tracta d'una mesura inèdita en el sindicalisme internacional.

Plataforma per la Llengua també ha criticat la protesta dels Mossos i, en un comunicat, n'ha deplorat "l'ús polític de la llengua catalana".

Jornada de protestes

Una quarantena de delegats sindicals dels Mossos d'Esquadra han irromput aquest divendres a la comissaria de la plaça d'Espanya de Barcelona com a mesura de protesta per la rebaixa de les condicions laborals que denuncien que patiran els membres del cos. Aquesta irrupció a la comissaria de la plaça d'Espanya, que al llarg de la tarda s'ha estès a altres comissaries del país, vol ser una "mesura de pressió" cap a l'executiu català.

Els representants sindicals dels Mossos s'han reunit aquest divendres a la tarda amb el Departament d'Interior per intentar arribar a un acord que posi punt final a les protestes. Totes dues parts han acordat reprendre les negociacions dilluns vinent, però s'han mostrat "moderadament optimistes".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut