Alícia Sánchez-Camacho durant la seva intervenció davant la premsa
Alícia Sánchez-Camacho durant la seva intervenció davant la premsa
Barcelona

De l'abisme a la satisfacció: reaccions dels partits al discurs de Mas

Els partits amb representació al Parlament han valorat el discurs del president Artur Mas al Debat de Política General. El PSC l'ha qualificat de "primer acte electoral". El PPC avisa que el camí obert per Mas portarà a "la frustració i la fractura social". ICV reclama un debat serè i rigorós sobre el dret a decidir i alerta dels perills que es converteixi en un acte "d'adhesió personal". Avui a les 10 del matí s'ha reprès la sessió amb les intervencions de l'oposició.

RedaccióActualitzat
PSC: "No defugim cap debat, tampoc el del dret a decidir"

El PSC ha acusat el president de fer un discurs "fora de la realitat". En lloc d'explicar als ciutadans la situació del país, Mas ha fet el seu "primer acte electoral". Jaume Collboni ha assegurat que la seva formació utilitzarà el debat per fer "balanç" de la tasca del govern i per plantejar quines són "les propostes de futur". "En un moment de crisi econòmica greu, els ciutadans necessitem conèixer els horitzons de forma clara. Hem vist un discurs sense cap tipus d'autocrítica i triomfalista."

El diputat ha afirmat que les eleccions són "una fugida endavant" del president davant el fracàs del seu govern. "Catalunya està més endeutada i amb menys drets [...]. Mas ens prometia un país en el qual es farien més coses amb menys diners. I la realitat dels catalans és que tots acabem pagant més, per rebre molt menys."

Sobre l'estat propi, Collboni ha acusat Mas de no donar un "full de ruta" clar. "Calen programes on s'expliquin les coses. Mas ha de dir si planteja la ruptura o no" amb Espanya. "Ens hauria de dir com ho pensa executar. Si vol un referèndum per la independència, que el proposi. Res ho impedeix. La proposta política és lliure. Per què no ho fa? Perquè està instal·lat en una perillosa ambigüitat."

Finalment, ha remarcat: "Els socialistes farem la proposta del que ha de ser la nova relació federal amb Espanya, que no passa per l'immobilisme del PP amb la Constitució, ni l'estratègia rupturista de CiU."

PPC: "Mas ens portarà a la fractura social i generarà frustració"

La presidenta del Partit Popular Català, Alícia Sánchez-Camacho, ha comparegut amb un posat seriós amb motiu del "dia històric" que viu Catalunya. Diu que mai cap president havia aprofitat el Debat de Política General per iniciar el camí per "separar Catalunya d'Espanya".

Sánchez-Camacho adverteix que el que ha passat al Parlament és "d'extrema gravetat", perquè el "desafiament" del president no té en compte "la Catalunya real". En aquest sentit, ha retret a Mas que es cregui amb la potestat del sentiment del poble de Catalunya i afirma que "el poble de Catalunya és moderat, pragmàtic, i no vol cap separació amb la resta d'Espanya".

El camí que obre el president Artur Mas convocant "eleccions anticipades per separar Catalunya d'Espanya" és, per la líder del PPC, "injust, innecessari i molt greu", i avisa que "portarà a la fractura social i generarà frustració".

Finalment, Sánchez-Camacho ha assegurat que concorrerà a les eleccions amb la "responsabilitat" de saber que el seu partit, segons ha dit, està compromès "amb el futur dels nostres fills". Per això, ha demanat als ciutadans que es consideren catalans i espanyols que aturin aquest intent de separació.

ICV reclama un debat serè i rigorós sobre el dret a decidir

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha coincidit amb el PSC que el discurs de Mas ha estat el seu "primer acte electoral". "Com ja vam dir fa uns dies: Mas va anar a la reunió amb Rajoy com a president de la Generalitat i en va sortir com a candidat". Herrera considera que les eleccions no només es convoquen per la negativa de Madrid al pacte fiscal, sinó també pel fracàs de les polítiques del govern.

Herrera ha afirmat que Mas, "en aquest primer acte electoral, no ha escoltat el patiment de la gent. Ha fet el discurs dels brots verds que jo, en la meva condició de diputat, vaig escoltar a Madrid amb Rodríguez Zapatero". Herrera s'ha preguntat: "Mas seria capaç de parlar de salut en un hospital com a parlat avui? En una escola? En una universitat? No en seria capaç perquè no ha parlat de la realitat. Nosaltres no permetrem que s'amagui el patiment de la gent".

Sobre el dret a decidir, ICV-EUiA ha dit que s'ha debatre de manera rigorosa i serena. "Nosaltres tenim el compromís ferm perquè el dret a decidir desencalli l'actual situació". Herrera ha assegurat que "un país atípic seria aquell que acceptés el dret a decidir com un acte d'adhesió personal. No es pot convertir una mobilització massiva en un acte d'adhesió personal en comptes de fer-ho de manera rigorosa". I és que, "en unes eleccions triem moltes coses: el dret a decidir i també el model de país que volem".

ERC: "Milions de ciutadans de Catalunya ens miren i posen part de les seves esperances en el que passarà"

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat que "com més forta sigui ERC més podrà ajudar el país a assegurar el seu camí cap a la independència de Catalunya". Junqueras ha dit que "en aquests moments milions de ciutadans de Catalunya ens miren i posen part de les seves esperances en el que passarà en els pròxims mesos i les pròximes eleccions".

El president d'ERC i candidat a la presidència de la Generalitat ha assegurat, en aquest sentit, que "tenim el convenciment que moltes vegades hem tingut una actitud responsable i hem ajudat el país, i ara demanem a la gent que ens ajudi a nosaltres", perquè "com més forts siguem, més podrem ajudar el país" a "assegurar el seu camí cap a la independència".

Sobre les eleccions anticipades, Junqueras ha recordat que "el president Mas ja disposava d'una majoria parlamentària suficient per avançar en la direcció que vol el país" però "si no s'ha atrevit" a tirar endavant, "respectem la convocatòria de les eleccions".

Ciutadans alerten que Mas porta Catalunya cap a "l'abisme i la fractura social"

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha advertit que el president porta Catalunya cap a "l'abisme i la fractura social". A més, ha acusat Mas de voler "partir en dos Catalunya" i ha afirmat que "si els catalans ens mobilitzem, l'independentisme no guanya".

Rivera, que ha anunciat que la seva formació donarà suport a "qualsevol govern que no sigui separatista", ha fet una crida als ciutadans que no confien en els "piròmans" i en la "partitocràcia", en referència al PSC i al PPC, perquè impulsin "una alternativa cívica". I és que el líder de Ciutadans ha denunciat el pacte que mantenen els populars amb CiU a la Diputació de Barcelona, i el tripartit perquè els votants que es posicionin contra l'independentisme optin per la seva formació.

SI presenta les eleccions com un referèndum sobre la independència de Catalunya

Solidaritat Catalana per la Independència considera que les eleccions han de suposar "un veritable referèndum sobre la independència de Catalunya". Sota aquesta premissa, Alfons López Tena i Uriel Bertran han fet una crida perquè els catalans votin en clau clarament independentista. "Que optin per formacions que plantegen la independència, i no drets a l'autodeterminació en abstracte i sense concretar", ha dit Tena.

Bertran ha alertat els ciutadans "no podem errar el tret" que amb les properes eleccions i ha dit: "Nosaltres apostem per la concreció en la independència, per una declaració d'independència i un referèndum de ratificació". Tena també ha volgut remarcar que amb la convocatòria electoral, la seva formació se sent "feliç", perquè les properes eleccions seran "les últimes en clau de comunitat autònoma".

Laporta: "Cal que els partits catalanistes ens presentem units"

El diputat no adscrit, Joan Laporta, ha felicitat el president per un discurs "intel·ligent, generós... esplèndid". També que CiU hagi incorporat a la seva agenda el procés cap a la independència, cosa que ha valorat de fet històric.

De cara a les eleccions, Laporta ha demanat als partits catalanistes majoritaris que vagin junts als comicis "en forma de coalició o com sigui".
Anar al contingut