De la grip espanyola a la SARS: història de les pandèmies

L'OMS considera que el coronavirus ja és una pandèmia, per la seva expansió geogràfica. Els últims cent anys, al món hi ha hagut diverses pandèmies.

Oriol Freixenet Guitart / Juli RodésActualitzat

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha dit aquest dimecres que el coronavirus ja es pot definir com a pandèmia, per la seva ràpida expansió geogràfica.

La catalogació de pandèmia indica que una malaltia s'ha estès a molts països, però no determina el nivell de mortalitat ni de risc per a la població.

Pandèmies recents com la de la SARS, la grip A, l'Ebola o el zika han causat milers de morts arreu del món. Però, en els darrers cent anys, hi ha hagut pandèmies molt més mortíferes.


La "grip espanyola"

El 1918 va esclatar l'anomenada "grip espanyola". Enmig de la Primera Guerra Mundial, va matar entre 50 i 100 milions de persones en dos anys arreu del món. 

 

 


El nom li ve perquè a Espanya és on es va informar primer de la seva existència, ja que els països en conflicte no volien desmoralitzar les tropes.


Grips asiàtiques

La grip asiàtica va arribar el 1957. Des de Pequín, es va estendre per l'Àsia i en menys d'un any ja havia arribat a l'Àfrica, Europa i Amèrica, causant un milió de morts. La modernització dels transports i els vols internacionals van afavorir la seva ràpida expansió.

 

 


També amb epicentre a l'Àsia, el 1968 la grip de Hong Kong va tenir una propagació i una mortalitat similars. Els avenços mèdics, el fet que part de la població s'havia immunitzat i l'esclat de l'epidèmia en època de vacances escolars haurien limitat el seu abast.


La sida

L'altra gran pandèmia del segle XX és la sida. Es calcula que uns 76 milions de persones han contret la infecció i al voltant de 35 milions han mort a causa de malalties relacionades amb el virus de la immunodeficiència humana (VIH).

 

 


L'ús de retrovirals ha permès contenir la malaltia, però hi continua havent infeccions. A més, s'han donat alguns casos de pacients amb VIH que no tenen la sida tot i no haver-se medicat.


La SARS

El febrer del 2003 es va declarar a Àsia un brot de la síndrome respiratòria aguda greu (SARS, en les sigles del nom en anglès). Està causada per un coronavirus que no va trigar a assolir proporcions globals, però es va contenir el mateix any 2003. Segons l'OMS, es van contagiar 8.098 persones, de les quals van morir 774. No s'han detectat més casos de la SARS des del 2004.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut