Vaticà

Cristina Fernández, primera cap d'estat rebuda pel papa, convida Francesc a visitar l'Argentina

La presidenta argentina ha estat la primera cap d'estat rebuda pel papa, en un "gest d'afecte" cap al país d'origen del nou pontífex, segons ha admès el Vaticà. El fins ara arquebisbe de Buenos Aires i Fernández han dinat junts a la residència de Santa Marta, on Fernández ha demanat al papa que propiciï un diàleg per les Malvines i l'ha convidat a tornar al seu país en viatge oficial de pontificat.

RedaccióActualitzat
Caps d'estat i de govern d'arreu del món han començat a arribar a Roma, on s'enllesteixen els preparatius per a la cerimònia d'entronització del papa Francesc, que se celebrarà aquest dimarts. Una de les que ja hi han arribat és la presidenta argentina, Cristina Fernández. Malgrat estar enfrontats per qüestions com ara l'avortament i el matrimoni homosexual o la pobresa de l'Argentina, ha estat el primer representant d'un estat que Bergoglio ha rebut en audiència. La recepció ha estat "privada" i n'ha transcendit que la presidenta argentina i el pontífex han parlat tots dos sols uns 20 minuts.

La mateixa presidenta argentina ha explicat després de la trobada que ha convidat Jorge María Bergoglio a tornar a l'Argentina, ja com a papa, i que ell li ha contestat que li agradaria fer-ho i que buscarà un forat a l'agenda per fer el viatge. També li ha demanat que intercedeixi perquè el Regne Unit i l'Argentina dialoguin sobre la qüestió de les Illes Malvines. Buenos Aires reclama la sobirania de l'arxipèlag, que recentment es va pronunciar de forma contundent a favor de continuar formant sent britànic, i insisteix que es compleixin les resolucions de l'ONU que, des fa anys, aposten pel diàleg per resoldre aquesta disputa que ve dels anys 30 del segle XIX.

Des del Foreign Office britànic ja han contestat que no esperen que el Vaticà intervingui en el conflicte ni canviï d'opinió sobre les illes Falkland (com diuen a les Malvines allà). "La Santa Seu és clara a l'hora de considerar que el tema de les illes Falkland és de caràcter bilateral entre nacions sobiranes i que no té un paper per desenvolupar. No esperem que canviï aquesta posició", ha apuntat un portaveu del Ministeri d'Exteriors britànic.

La dirigent argentina ha assegurat, d'altra banda, que ha vist Francesc "serè, segur, tranquil i en pau" però també "ocupat i preocupat per la immensa tasca de conduir l'Estat vaticà i el compromís de canviar les coses que ell sap que ha de canviar".

El fins ara arquebisbe de Buenos Aires i Fernández han dinat junts a la residència de Santa Marta, ja que Francesc encara no ha pres possessió del seu habitatge, al palau pontifici. Segons el Vaticà, es tracta d'"un gest de cortesia i afecte" cap a l'Argentina i la seva presidenta. El portaveu, Federico Lombardi, ha considerat "natural" que el papa rebi de manera "diferent" Fernández.

Es preveu que 150 delegacions seran presents a l'entronització. En representació d'Espanya, hi seran els prínceps d'Astúries i el president Mariano Rajoy, mentre que la Generalitat hi estarà representada per la vicepresidenta, Joana Ortega.

Diumenge, Francesc va aplegar 300.000 persones a la plaça de Sant Pere en el seu primer àngelus. El pontífex no perd cap oportunitat per marcar diferències amb Benet XVI i mostrar-se proper i accessible. La missa dominical a la parròquia de Santa Anna, l'única a l'interior del Vaticà, va acabar amb el rector al carrer, saludant els fidels.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut