Barcelona

Creixen un 132% les denúncies contra els Mossos per tortures

Catalunya lidera un any més el rànquing estatal de nombre de denúncies per presumptes tortures a les comissaries i presons. Segons dades provisionals de la Coordinadora per la Prevenció de la Tortura, durant el 2007 es van presentar 173 denúncies, del total de 720 de l'Estat. D'aquestes denúncies, 128 anaven contra els Mossos d'Esquadra, fet que suposa un 132% més que el 2006. El Departament d'Interior, en canvi, ha comptabilitzat 65 denúncies, de manera que hi ha un "descens considerable" respecte a l'any anterior.

Actualitzat

A banda de Catalunya, les autonomies amb més quantitat de denúncies presentades el 2007 van ser Madrid (116), Andalusia (109) i Euskadi (84), situació que, segons el portaveu de la coordinadora, Jorge del Cura, s'explica perquè habitualment les denúncies es presenten en aquelles autonomies amb un entramat social de defensa dels drets humans "més desenvolupat".

Els Mossos d'Esquadran va ser objectiu de 55 denúncies per tortures el 2006, que l'any passat s'haurien elevat a 128, coincidint amb la fase final del desplegament del cos. Durant l'any 2007, van tenir una gran repercussió pública les imatges gravades per càmeres secretes instal·lades als calabossos de la comissaria de les Corts de Barcelona en què es veia com cinc agents presumptament maltractaven dos detinguts.

Anar al contingut