Creix el desabastiment de medicaments el 2022, sobretot antibiòtics pediàtrics i antidiabètics

Els col·legis de farmacèutics han engegat una campanya per evitar que els ciutadans hagin de peregrinar de farmàcia en farmàcia per trobar un medicament

RedaccióActualitzat

El nombre de medicaments amb problemes per trobar-ne a les farmàcies va créixer un 150% l'any passat, segons dades dels col·legis de farmacèutics espanyols. En total, la llista inclou 403 productes. Tot i això, diuen, el 2019 encara va ser pitjor.

Antibiòtics pediàtrics, com l'amoxicil·lina, i antidiabètics destaquen entre els grups de medicaments amb més problemes des de fa mesos. Però també tractaments per al sistema nerviós i per al cardiovascular. El desabastiment no és un problema d'ara, però en un món cada cop més interdependent, va a més i s'allarga en el temps.

"És un tema que preocupa, estem en uns moments geopolítics potser més complexos que en el passat i, en aquest moment, pot ser que el risc de desproveïments sigui més gran", assegura Salvador Cassany, cap de Control Farmacèutic del Departament de Salut.
 

Una eina per no peregrinar de farmàcia en farmàcia

Aquest dilluns, els col·legis de farmacèutics han presentat una campanya per ajudar els ciutadans a trobar aquests fàrmacs quan hi ha desabastiment. Es vol fomentar l'ús de l'eina FarmaHelp, que permet localitzar un medicament en les farmàcies properes quan una no en té.

És una iniciativa pilot dels mateixos farmacèutics a tot Espanya, que van posar en marxa el 2020 i que ara volen ampliar. En la primera fase de prova, s'hi han adherit 6.000 farmàcies i asseguren que ha permès localitzar més de 3.000 medicaments cada mes.

Capses de medicaments en una prestatgeria d'una farmàcia
En nou de cada deu casos, el medicament té una alternativa (Pxhere)(Pxhere)

A Catalunya és on ja es fa servir més, amb 1.150 farmàcies adherides, conscients que el principal perjudicat sempre és el pacient.

"Normalment, els que estan més malalts són gent d'una certa edat", explica la farmacèutica M. Àngels Escolà. "Els causes un problema si els dius que vagin a donar una volta, o per exemple que li canvies la capsa, o que la pastilla que abans era rodona, ara és allargada", afegeix.
 

En 9 de cada 10 casos, hi ha alternativa

I és que la majoria de vegades, quan no hi ha un fàrmac concret, se'n pot trobar un d'alternatiu. De fet, segons el Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics, nou de cada deu vegades es pot substituir el medicament per una alternativa igual.

"És important que la gent no tingui la sensació d'alerta, perquè de medicaments, n'hi ha i, si no, hi ha alternatives", ha assegurat Núria Bosch, vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, al programa "Tot es mou" de TV3.

L'eina FarmaHelp connecta les farmàcies que s'hi adhereixen

Les causes d'aquests problemes en el subministrament són múltiples, com la naturalesa cada cop més globalitzada de les fabricacions dels medicaments o l'actual crisi de les matèries primeres, que ha agreujat la pandèmia perquè moltes procedeixen de països asiàtics.

La Unió Europea té com a prioritat trobar-hi solucions. També hi treballa l'Agència Espanyola de Medicaments, que té les competències en fàrmacs, en coordinació amb les comunitats autònomes. Fan un seguiment cada cop més exhaustiu, ràpid i precís per saber en tot moment què està passant.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut