Cop d'estat militar a Guinea Conakry: detenen el president i suspenen la Constitució

Les Nacions Unides i el Departament d'Estat nord-americà han condemnat la insurreccció

Un grup de militars del cos de forces especials de l'exèrcit han protagonitzar un cop d'estat a Guinea-Conakry, a l'Àfrica Occidental. Després de l'assalt a trets del palau presidencial aquest diumenge, els militars han detingut el president del país, Alpha Condé.

El coronel de les forces especials, Mamady Doumbouya, comandant d'aquest grup d'elit, ha anunciat en un vídeo difós a la televisió i les xarxes socials que els militars han suspès la Constitució i que es tanquen totes les fronteres exteriors del país.

"Hem dissolt la Constitució, dissoldrem les institucions, el nostre govern està dissolt. Tancarem les fronteres terrestres durant una setmana i després estudiarem què hem de fer amb les fronteres aèries."

D'aquesta manera s'ha confirmat el cop d'estat, després de la incertesa inicial, i ha quedat desmentit el missatge governamental fet pel ministre de Defensa, fidel al president, que, en un primer moment, assegurava que l'assalt al palau presidencial havia fracassat.

Les forces especials al voltant del palau presidencial (Reuters/Saliou Samb)

Als carrers han esclatat celebracions i mostres de suport entre els ciutadans partidaris del cop d'estat, però s'ha demanat als ciutadans que no surtin de casa. Alguns testimonis parlen de tirotejos als carrers de la capital, Conakry, i d'una forta presència de militars.

El cop d'estat arriba enmig d'un llarg període d'inestabilitat política a Guinea-Conakry, un dels països més pobres del món, on el president Alpha Condé, de 83 anys i que en fa 11 que governa, va iniciar un controvertit tercer mandat, que la Constitució en aquell moment no permetia. Una maniobra que va aixecar protestes violentes al país. Els militars justifiquen el cop d'estat per resoldre la corrupció, la pobresa i la falta de democràcia que, diuen, ofega el país.

La gota que ha fet vessar el got ha estat, a les darreres setmanes, quan el govern ha augmentat bruscament els impostos i ha elevat un 20% el preu del combustible.

En un lloc no revelat

Segons fonts militars, el president ha estat traslladat a un lloc no revelat, i asseguren que el seu benestar està garantit i té accés als seus metges. També s'haurien fet altres detencions. El principal líder de l'oposició de Guinea, Cellou Dalein Diallo, ha negat els rumors segons els quals es trobaria entre els detinguts.

El president derrocat de Guinea-Conakry, Alpha Condé, en una imatge facilitada pels militars (Reuters)

Els ministres sortints i els caps d'institucions han estat convocats a una reunió aquest dilluns al matí al Parlament, segons han informat en un comunicat els militars.
"Qualsevol falta d'assistència serà considerada com una rebel·lió contra el CNRD", ha dit el grup que s'ha autoanomenat National Rally and Development Committee (CNRD) i que lidera la insurrecció.


Condemnes al cop d'estat

El secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, que diumenge ja va condemnar fermament "qualsevol presa de possessió del govern per la força" i va demanar la llibertat immediata de Condé.

També ho ha fet el Departament d'Estat dels Estats Units, que en un comunicat ha dit que "aquestes accions podrien limitar la capacitat dels Estats Units i dels altres socis internacionals de Guinea per donar suport al país mentre navega per un camí cap a la unitat nacional i un futur més brillant per al poble de Guinea."

La presidenta de la Comunitat Econòmica dels Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO) i presidenta de Ghana, Nana Akufo-Addo, ja va amenaçar amb imposar sancions en els primers moments del cop d'estat.

La Unió Africana ha anunciat una reunió d'urgència per prendre les "mesures adequades" mentre el ministeri d'Afers Exteriors de Nigèria, el poder dominant de la regió, ha demanat el retorn a l'ordre constitucional.

ARXIVAT A:
Àfrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut