Fotografia de l'incendi del Baix Empordà enviada per l'usuari Peixitus Adventure al 324.cat.
Fotografia de l'incendi del Baix Empordà enviada per l'usuari Peixitus Adventure al 324.cat.
Vall-llobrega

Controlat l'incendi que crema des de diumenge a Vall-llobrega després de cremar 359 hectàrees

Els Bombers preveuen que el foc ja estigui extingit demà dimecres. La superficie cremada és bàsicament d'alzina surera. La majoria, als municipis de Calonge i Palamós.

RedaccióActualitzat

Els Bombers han donat per controlat l'incendi que es va declarar diumenge al massís de les Gavarres, al Baix Empordà, i continuen treballant per a la seva extinció. Una dotació de 15 vehicles dels serveis d'extinció ha continuat treballant tota la nit per remullar la zona afectada, i al matí s'han incorporat quatre mitjans aeris -dos avions de vigilància i atac i dos helicòpters-, a més d'un bombarder i un altre de comandament.

El delegat d'Interior a les comarques de Girona, Albert Ballesta, ha comentat a Catalunya Ràdio que si tot va bé el foc es pot donar per extingit dimecres.

Les condicions meteorològiques favorables, a més del treball realitzat pels efectius en tasques d'extinció, van permetre controlar l'incendi al vespre, després de tenir el foc estabilitzat des de dilluns al migdia.

359 hectàrees cremades

El foc va començar a la zona de Mas Cabrer del terme municipal de Vall-llobrega, a prop de l'ermita de Sant Mateu, a les Gavarres orientals. Interior ha fixat l'àrea afectada a unes 359 hectàrees de vegetació forestal en el seu últim balanç, la majoria en els termes de Calonge (144) i Palamós (130,6). En menor mesura, també ha cremat superfície a Forallac i Vall-llobrega. La superfície afectada és sobretot bosc, majoritàriament alzina surera.

El fort vent de tramuntana que bufava a la zona en el moment de declarar-se l'incendi i les altes temperatures d'aquest últim diumenge d'hivern i la baixa humitat van afavorir la virulència d'un foc que va avançar ràpidament, amb puntes de 3 i 4 quilòmetres hora. El vent va dificultar les feines d'extinció bona part de diumenge a la tarda, però amb el pas de les hores va afluixar i es va poder anar acotant el perímetre de l'incendi.

Crema de rostolls

Els agents rurals sospiten que una negligència va originar el foc del Baix Empordà. Les flames van prendre el sotabosc en una zona de feixes propera al Mas Cabrer.

Aquí s'hi va fer una crema de matolls divendres passat, però les restes vegetals no es van apagar com tocava, es van tapar amb terra. "En principi és evident que la persona no va complir els requisits bàsics, que són no abandonar el foc mentre està encès", ha subratllat el cap dels rurals, Ignasi Dalmases.

El propietari de la casa aïllada probablement havia fet treballs d'autoprotecció contra incendis dins el seus terrenys amb una comunicació feta a l'Ajuntament de Vall-llobrega. Precisament aquest dissabte va entrar en vigor la prohibició de fer foc al bosc o a menys de 500 metres fins al 15 d'octubre.

Centenars de desallotjats

L'incendi va amenaçar en un primer moment el nucli urbà de Vall-llobrega, fins al punt d'acostar-se a escassos 100 metres d'algunes cases, abans de dirigir-se cap als termes municipals de Calonge i Palamós, entrant també en el de Forallac. La zona afectada està carregada d'urbanitzacions, algunes de les quals, per prevenció, van ser desallotjades. Molts pagesos, però, es van quedar a les finques per protegir-les.

Es van evacuar unes 450 persones, la majoria de les quals van poder tornar a casa seva a dormir, excepte els veïns del Mas de Puig Cargol i d'alguns masos aïllats. Aquest dilluns, tots els desallotjats ja havien pogut tornar a casa.

Un bomber voluntari ferit

Un bomber voluntari de Figueres va tenir ferides lleus per contusions quan va caure per un desnivell de dos metres i està en observació a l'hospital de Palamós. A banda d'això, no hi ha hagut danys personals ni materials, tot i que no es descarta que les flames hagin afectat superficialment algunes tanques exteriors de propietats.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha explicat, però, que un vehicle ha resultat calcinat a la urbanització Mas de Puig Cargol després d'acostar-se a l'incendi ometent les recomanacions dels Bombers, que havien prohibit el pas. El conductor del vehicle ha resultat il·lès. El titular d'Interior ha demanat prudència i que s'atenguin les disposicions de Bombers i Mossos d'Esquadra, "que no són gratuïtes", ha remarcat.

L'espessa columna de fum que va provocar l'incendi va obligar a tallar durant unes hores i per prevenció la C-31 entre Palamós i Platja d'Aro.

Anar al contingut