Imatge del vídeo de la campanya
Imatge del vídeo de la campanya

"Contra el maltractament, bon tracte": Barcelona fa campanya per la gent gran

Ajuda a identificar situacions que no sempre són evidents

RedaccióActualitzat

"Un altre cop? Quantes vegades m'ho hauràs de preguntar?" "I no li pot donar una cosa més forta perquè no hagi d'anar cada hora al lavabo?" "Si, total, no s'assabenta de res".

Frases que sovint són de familiars de gent gran. Però que, aquest cop, en la campanya de l'Ajuntament de Barcelona contra el maltractament a les persones de més edat, pronuncien elles mateixes en aquest vídeo:

 


L'objectiu és conscienciar la gent d'aquest problema i informar-la perquè la gent gran i les persones del seu entorn sàpiguen identificar si són víctimes de maltractament i quins recursos tenen al seu abast.

112 casos el 2017

L'any passat, els centres de Serveis Socials de Barcelona van recollir fins a 112 casos en què persones de més de 65 anys van ser ateses per haver patit algun tipus de maltractament durant l'any. Però no sempre el maltractament és evident. Laia Ortiz, regidora de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona, en detalla alguns exemples:

"No donar-los la capacitat de decidir; de vegades, xantatge emocional, fins i tot abusos a nivell econòmic. Aquestes són ocasions que cal que es puguin detectar. I si són més invisibles és perquè moltes vegades les produeixen les persones més pròximes o del nucli familiar, i hi ha por de denunciar-les perquè se'n depèn".


Tota la informació en una web

Sota el lema "Contra el maltractament, bon tracte", l'Ajuntament ha reunit en un web tota la informació. S'hi inclouen un banc de recursos amb els contactes de diverses institucions i entitats, recursos i guies per orientar familiars i cuidadors i diversos documents normatius. També s'ha habilitat el telèfon 900 70 30 30 per alertar de casos de maltractament i per demanar suport.

A començaments de gener s'iniciarà una campanya de comunicació adreçada, en especial, a casals de gent gran i entitats que treballen amb aquest col·lectiu i que inclourà la informació, els canals de denúncia i els trets per poder identificar casos de maltractament.

Dels estereotips al maltractament

L'aparició dels maltractaments no és directa ni immediata, segons l'Ajuntament. Una part dels maltractaments es fonamenten en estereotips vinculats a l'edat que donen pas a prejudicis. I aquests prejudicis donen pas a desigualtats, discriminacions i, en els casos més extrems, a maltractaments.

Entre els principals factors de risc hi ha les situacions de dependència, de pobresa, l'aïllament social i el fet de ser dona.

Anar al contingut