Revisar els contractes de llum i gas per ajustar-los a les nostres necessitats, una de les claus per estalviar (iStock/Capuski)

Consells per estalviar energia a casa: del bon ús dels aparells a la revisió de contractes

Petits canvis de costum com ara rentar la roba amb aigua freda, ventilar al migdia o fer un bon manteniment dels radiadors, entre les claus per estalviar

RedaccióActualitzat

Aquesta tardor, Europa ha entrat en "mode estalvi" i s'ha imposat el que els francesos anomenen "sobrietat energètica".

Els experts avisen que encara ens esperen un parell d'anys de preus disparats. Per intentar minimitzar l'impacte a la factura de la llum i del gas, els consumidors poden seguir una sèrie de recomanacions per saber què estan pagant i si tenen alguna opció per rebaixar-ne el preu.  

A la factura de la llum, la pujada forta va començar el 2021 i l'any que ve la llum haurà multiplicat per 4 el que es pagava fa un any.

A continuació hi ha alguns consells per aplicar a casa en el context actual.

 

Electrodomèstics

Aposta per la classe A. Com més eficient sigui l'electrodomèstic, menys consumirà i més estalviaràs. Els més eficients són els qualificats com a A en una escala que va de la A a la G.

Neteja la nevera. És un dels electrodomèstics que més consumeixen, perquè sempre està encès. Evita que s'hi acumuli gel a l'interior i pols al darrere. El compressor de la nevera treballarà a ple rendiment, això en reduirà el consum. No hi posis aliments calents, deixa'ls refredar sempre abans.

Com més eficient sigui l'electrodomèstic, menys consumirà i més estalviaràs (Pexels / Rodnae Productions)

La rentadora, amb aigua freda. Consumirà un 85% menys que amb temperatura. Utilitza aigua calenta només per a allò que sigui imprescindible.

No obris el forn quan està encès. Cada cop que obres el forn quan està funcionant es perd un 20% de l'energia acumulada. No cal preescalfar-lo per a coccions de més d'una hora; apaga'l abans d'acabar la cocció, que es completarà amb l'escalfor residual.

 

Instal·lacions

Aïlla't del fred, revisa les finestres. Entre el 25% i el 30% de la calefacció que necessitem és per pèrdues de calor per les finestres. Aïlla-les bé per evitar que el fred entri a casa. Posa la mà o una petita flama al voltant de la finestra, si es mou o notes l'aire és que has de millorar l'aïllament.
Col·loca rivets o cintes tèrmiques a les finestres per impedir el pas de l'aire i si t'ho pots permetre canvia les finestres.

Els sistemes de doble vidre i els sistemes de trencament de pont tèrmic són molt eficients. Abaixa les persianes quan ja no escalfi el sol, aconseguiràs conservar la calor de dins. Una cortina gruixuda també podrà ajudar-te.

Tanca la clau dels radiadors de les habitacions que no facis servir (Pixabay)

Manteniment i ajust dels radiadors. Quan no siguis a casa apaga la calefacció, pots programar-la perquè s'encengui una estona abans d'arribar. Tanca la clau dels radiadors de les habitacions que no facis servir. No tapis els radiadors amb mobles o amb roba mullada perquè s'eixugui abans, gastaràs més energia i pagaràs més.

Purga els radiadors almenys un cop l'any per evitar que s'acumuli aire a l'interior, ja que això impedeix que s'escalfin correctament. Per cada grau que apugem la temperatura de la calefacció incrementem el consum d'energia un 7%. A l'hivern, amb 21?°C n'hi ha prou.

 

Bones pràctiques

Millor rentavaixella que rentar a mà. Si poses el rentaplats ple, gastaràs menys aigua i energia que rentant a mà.
Com menys temperatura programis per rentar, menys gastaràs. Ah, i no cal que esbandeixis els plats abans de ficar-los a dins.

Revisa la caldera. N'has de fer el manteniment almenys cada 5 anys. Les de condensació suposen un estalvi de gas d'un 30% respecte d'altres models amb tecnologies més antiquades.

Acaba amb el consum fantasma. Desendolla els aparells que no utilitzis, perquè apagats continuen consumint: televisors, carregadors de mòbil, aire condicionat... Millor si els tens connectats en un endoll múltiple; serà més fàcil apagar-los tots de cop. Poden representar entre un 15% i un 22% de la factura mensual i pots estalviar-te fins a 100 euros l'any.

Preu de la llum, bombeta, electricitat Europa Press
Utilitza bombetes de baix consum i, si pots, leds (Europa Press)

Leds i bombetes de baix consum. El teu consum anual pot variar molt segons el tipus d'il·luminació que utilitzis. Fes servir bombetes de baix consum i, si pots, leds; encara que la inversió inicial pot ser elevada, ho compensaràs amb un consum més baix.

Millor ventilar a partir del migdia. Sempre ventilem ben d'hora, potser no cal. Fes-ho quan el sol comenci a escalfar i evita la humitat i el fred del matí. Amb 5 o 10 minuts n'hi ha prou. Si casa teva està ben orientada, deixa les persianes apujades per aprofitar els raigs de sol, així aconseguiràs incrementar la temperatura almenys dos graus.

L'aigua calenta, que no cremi. Intenta que l'aigua calenta no superi els 45 graus, que no cremi. Ho pots regular des de la caldera. Així evitaràs haver de rectificar per refredar-la. I recorda tancar les aixetes en la posició de l'aigua freda, així quan les obris per rentar-te les dents o fer qualsevol cosa per a la qual no necessiti aigua calenta la caldera no es dispararà innecessàriament.

Redueix el temps de dutxa. Tanca l'aigua calenta quan t'ensabonis o et rentis els cabells, estalviaràs aigua i gas. Recorda que cada minut de dutxa gastem entorn de 10-15 litres. L'airejador és un petit accessori que es posa a l'aixeta o carxofa i que afegeix aire al flux d'aigua; així en reduiràs el cabal i també estalviaràs aigua i gas. El pots instal·lar tu mateix.

 

Contractes

Contracta la potència adient. Si no t'ha saltat mai el diferencial, els "ploms", és que has contractat més potència de la que realment fas servir. Per saber quanta potència necessites, busca a la factura "la potència màxima demanada l'últim any", i si és inferior a la que tens contractada vol dir que estàs pagant de més. Truca a la teva companyia i ajusta-la.

La millor opció és contractar el gas a una companyia del mercat regulat (CCMA)

Contracte del gas. Si has de renovar el contracte de gas, ara mateix la millor opció és fer-ho amb una companyia del mercat regulat, perquè els seus preus limitats temporalment pel govern espanyol són un 50% més econòmics que els que trobaràs al mercat lliure.

 

A banda d'aquestes mesures, també hi ha ajudes públiques pel cost de l'energia i els subministraments, que pots consultar en l'especial interactiu del 324.cat. També pots accedir a l'especial interactiu sobre les particularitats de la nova tarifa elèctrica i la manera com podem mirar de reduir-la.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut