Conills engabiats i amuntegats: denuncien les males condicions de les granges a Espanya

L'associació animalista Ànima Naturalis es cola en deu granges de Catalunya, Aragó, Castella-la Manxa i Castella Lleó i fa un informe demolidor

Actualitzat

Ho denuncia l'associació animalista Ànima Naturalis amb un informe demolidor després de colar-se en deu granges i captar imatges esgarrifoses: els conills criats per a consum humà pateixen a Espanya les pitjors condicions de tota la Unió Europea.

La presidenta de l'associació, Aïda Gascón, descriu com viuen els animals:

"Conills engabiats, amuntegats, amb infeccions als ulls i úlceres a la pell; malviuen sense cap benestar animal. Fins i tot alguns practiquen el canibalisme a causa de l'estrès que pateixen".

Neixen, viuen entre cinc i sis mesos en aquestes condicions i moren a l'escorxador, però el 20% no hi arriba i mor a la granja.

Han investigat deu granges a Castellà i Lleó, Aragó, Castella-la Manxa i Catalunya.


Vuit embarassos en un any per la demanda industrial

Un altre maltractament animal que denuncien és que les femelles tenen vuit embarassos en un any, provocats per la demanda industrial. Moltes cries neixen amb malformacions i algunes moren amb poques hores de vida.

Ànima Naturalis constata amb aquesta investigació la deficiència de normes de benestar animal a les granges on s'ha infiltrat.

Un conill amb dues cries de conill mortes dins la gàbia, en una de les granges que ha visitat l'associació Ànima Naturalis
Un conill amb dues cries de conill mortes dins la gàbia, en una de les granges que ha visitat l'associació Ànima Naturalis (Ànima Naturalis/Aitor Garmendia)

Exigeixen la fi de les gàbies

A Catalunya hi ha 389 granges amb prop d'un milió de conills. La majoria, en gàbies, una tècnica que la Unió Europea té previst prohibir el 2027.

Els animalistes denuncien que aquí cap granja s'ha desfet de les gàbies i que els conills no es poden desenvolupar en condicions, tancats en espais tan reduïts.

Reclamen que abans que entri en vigor la normativa europea de prohibir les gàbies, els grangers d'aquí comencin a retirar-les. Però asseguren que no ho fa ningú. Ho explica la presidenta de l'entitat:

"No veiem que hi hagi cap tipus d'impuls dels governs per transformar aquests sistemes tan cruels per als animals".

Informe de l'associació animalista Ànima Naturalis després de colar-se en deu granges de conills a Espanya by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Els ramaders es defensen

Des de l'associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya neguen que els seus animals estiguin maltractats i consideren una ofensa la denúncia dels animalistes.

La cap sectorial del conill a JARC, Rosa Centellas, assegura que compleixen amb els estàndards que demana la Unió Europea i recorda que la Generalitat fa inspeccions de forma periòdica.

"Si estem amb els animals és perquè ens agraden, els cuidem i els respectem."

Gàbies d'una de les granges de conills que ha visitat l'ONG Ànima Naturalis
Gàbies d'una de les granges de conills que ha visitat l'ONG Ànima Naturalis (Ànima Naturalis/Aitor Garmendia)

Conills en semillibertat?

L'Institut de Recerca en Tecnologia Agroalimentària, l'IRTA, ja ha anunciat que farà proves d'un nou sistema de cria de conills sense gàbies. Els animalistes demanen que l'alternativa sigui com la de les gallines en semillibertat, que tinguin espais a l'aire lliure i puguin entrar i sortir.

Tot i que la carn de conill està en declivi, Espanya continua sent el productor i consumidor més gran d'aquesta carn.

 

ARXIVAT A:
Maltractament animalRamaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut