Una noia de 20 anys que es va separar del marit, condemnada a la lapidació per adulteri al Sudan
Una noia de 20 anys que es va separar del marit, condemnada a la lapidació per adulteri al Sudan

Condemnen a lapidació una noia separada al Sudan i tres homes homosexuals a Nigèria

Organitzacions de drets humans es mobilitzen contra la pena de mort i denuncien la violació de les lleis internacionals

Redacció/Agències

Dues condemnes recents per lapidació a Nigèria i al Sudan han posat en alerta les organitzacions pels drets humans. En els últims anys, Amnistia Internacional o Human Rights Watch han aixecat la veu contra les lleis que han permès aquesta pràctica cruel en països com els esmentats, però també a l'Aràbia Saudita, l'Iran o l'Afganistan. 

Ara, dos casos contra una dona i tres homes han tornat a portar la mort a cops de pedra a la primera plana informativa. 
 

Lapidació per adulteri al Sudan

Maryam Alsyed Tyrab, una noia sudanesa de 20 anys, ha estat condemnada a la pena de mort per adulteri, per haver-se separat del marit i haver tornat amb la seva família. 

La policia la va detenir al juny, segons el Centre Africà d'Estudis per a la Justícia i la Pau, acusada de violar un article del Codi Penal del Sudan, del 1991, i la sentència va ser a finals de mes.

Encara l'ha de ratificar el Tribunal Superior, però aquesta ONG ubicada a Uganda ha denunciat la pena de mort i les irregularitats en tot el procés. Per exemple, que es va obtenir il·legalment una confessió per part de la jove, no va tenir defensa legal o que no se la va informar que el que digués en l'interrogatori es podria fer servir contra ella en el judici.

Aquesta entitat manté que la condemna viola tant la llei nacional com la internacional, perquè el Sudan va signar el 2021 la Convenció contra la Tortura, i reclama a les autoritats que facin els canvis legals necessaris per abolir aquesta pràctica.

A més, el Centre Africà denuncia que la majoria de casos per adulteri i condemnes a lapidació s'imposen contra dones, fet que demostra la "inequitat i aplicació desproporcionada" de la llei. 

Segons el diari britànic The Guardian, feia uns 10 anys que no es tenia notícia d'una condemna a la pena de mort per lapidació al Sudan. 

A Nigèria, pena de mort per homosexualitat

A la ciutat nigeriana de Bauchi, un tribunal de la xaria, la llei islàmica, ha imposat la mateixa pena a tres homes per actes homosexuals.

Les relacions amb persones del mateix sexe comporten una condemna de fins 14 anys de presó, segons la llei nigeriana, però hi ha 12 estats del nord del país i majoria musulmana que, en paral·lel, jutgen delictes com l'adulteri o la blasfèmia en aplicació de la xaria. 

Els condemnats tenen 20, 30 i 70 anys, segons els mitjans locals. Es considera que aquest és el primer cas en què un tribunal islàmic nigerià ha imposat la pena de mort per homosexualitat, afirma un advocat de Lilywood Legal, especialitzat en drets humans, a l'agència Reuters. 

La decisió es va saber al juny i els condemnats tenen un mes per presentar-hi recurs.

A més, qualsevol pena de mort per la xaria requereix l'aprovació del governador de l'estat, que no ha fet cap comentari, afegeix l'agència de notícies. 

L'organització pels drets LGTBIQ+ Equality Triangle ha afirmat a la Thomson Reuters Foundation que aquesta condemna pot ser l'espurna que encengui la violència homofòbica al país i aplana el camí a més sentències similars. "Obre la porta a més judicis draconians contra persones LGTBIQ+. És una crida a la violència", ha afirmat William Rashidi, membre de l'ONG. 

Tot i que l'homosexualitat no està acceptada a Nigèria i malgrat l'amenaça, en els últims temps s'ha fet, lentament, una mica més visible i, fins i tot, membres del col·lectiu es van manifestar a Lagos al juny per celebrar l'Orgull. 

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaHomofòbiaNigèriaPena de mort
Anar al contingut