Combatre l'anorèxia i la bulímia: primera visita en 15 dies i el triple de places d'hospital

El pla de xoc contra els trastorns de la conducta alimentària (TCA) preveu 100 professionals més i que es passi de les 30 places hospitalàries actuals a 115 a finals del 2025

Irene Vaqué ReigActualitzat

Salut ha anunciat la incorporació, d'aquí a finals del 2025, de 104 professionals sanitaris per reforçar l'atenció als trastorns de la conducta alimentària (TCA). La meitat seran metges, i els altres, personal d'infermeria, treball social i teràpia ocupacional. La Generalitat ha anunciat un pla de xoc que també preveu un augment de les places hospitalàries, tant d'adults com adolescents i infants i exclusivament per atendre aquestes malalties.

L'objectiu és passar de les 30 disponibles ara a 115, distribuïdes per tot Catalunya. Segons el departament, la previsió és d'un increment d'una trentena de places els anys 2023 i 2024, respectivament, i una vintena el 2025. 

Històricament, moltes famílies s'han vist abocades a recórrer a centres privats, sovint coberts per l'assegurança escolar, però, si no, pagant-ho de la pròpia butxaca, per tractar els trastorns de conducta alimentària.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha assegurat que el pla ha de servir per revertir-ho:

"Des del sistema sanitari públic tenim l'obligació d'abordar aquest problema. Si la població no troba resposta en el sistema públic i se'n va a la privada, és un cert fracàs del sistema públic." 

Salut vol que tots els centres de salut mental, tant d'adults com infantojuvenils, tinguin un referent en TCA.

A Catalunya ara hi ha 126 centres de salut mental, dels quals 74 són per a adults i 52, per a infants i joves. 

El model nou pretén sortir de les unitats especialitzades i escampar-se a tots els serveis que tracten la salut mental, segons si la severitat és lleu, moderada o greu. 

"És un canvi respecte del que tenim ara, perquè derivem cap a unitats especialitzades, que moltes vegades es col·lapsen per trastorns no greus", ha explicat Joan Vegué, director Pla Director de Salut Mental i Addiccions.

Per atendre els casos lleus, es formaran tots els professionals de l'atenció primària i dels centres de salut mental, tant d'adults com infantojuvenils. 

 

15 dies per a la primera visita preferent

La Generalitat ha anunciat que el model d'atenció a Catalunya inclourà des d'ara la primera visita preferent abans de 15 dies, atenció psicoterapèutica cada 15 dies els primers 3-4 mesos, supervisió nutricional i atenció familiar. 

Tot això ha de ser possible amb la incorporació del centenar d'efectius, que han de permetre que hi hagi un metge i un tècnic mitjà per cada 100.000 adults i la mateixa xifra per cada 25.000 infants i joves. 

L'anorèxia i la bulímia són els TCA més freqüents
L'anorèxia i la bulímia són els TCA més freqüents (iStock)

 

Dues unitats més per a casos d'alta complexitat

Es crearan dues unitats d'hospitalització d'alta especialització, una per a infants i joves i una altra per a la població adulta. Encara no s'ha dit en quins centres s'ubicaran, però cadascuna tindrà entre 15 i 20 places que oferiran una estada mitjana d'uns 90 dies i donaran cobertura a tot el país. 

També es garantirà que totes les regions sanitàries tinguin unitat d'expertesa en TCA als hospitals. Ara n'hi ha 8 i el nou pla preveu que se'n creïn de forma progressiva 3 més, a les regions sanitàries de Lleida, Catalunya Central i Alt Pirineu-Aran. 

Sara Bujalance, directora de l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia, ha valorat que l'atenció arribi arreu. "Fins a l'actualitat, els trastorns de la conducta alimentària s'han atès en unitats altament especialitzades, reservades per a casos greus. Hi ha atenció en llocs concrets, però fora d'allà és pràcticament inexistent", ha constatat. 

En total, el pla de xoc està dotat amb 8,4 milions d'euros. 

Per prevenir els TCA, es treballa amb Educació per establir una guia d'actuació en cas de sospita. 

El doble de casos entre adolescents després del confinament

Els trastorns de conducta alimentària s'han duplicat entre els adolescents després del confinament per la covid a Catalunya.

Els diagnòstics de TCA han augmentat especialment en noies d'entre 10 i 19 anys, amb independència del nivell socioeconòmic de la família.

Aquestes són les conclusions d'un estudi publicat a l'International Journal of Eating Disorders, amb les dades procedents dels CAP que recullen la història clínica d'un milió de joves i adolescents d'entre 10 a 24 anys per analitzar la incidència dels trastorns de conducta alimentària abans, durant i després del confinament.  

Un equip de l'IDIAPJGol (Fundació de l'Institut Universitari per a la recerca en l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina) és el responsable d'aquest treball.

L'any 2021, Salut va atendre 4.462 casos de TCA, un increment del 61,1% respecte del 2018. Gairebé la meitat van ser casos nous i 9 de cada 10 corresponien a dones. 

 

ARXIVAT A:
SalutAnorèxiaSalut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut