L'eina podria començar a utilitzar-se en un any i mig
Catalunya Migdia

Com pot ajudar la IA als malalts d'esclerosi múltiple amb pitjor pronòstic

Investigadors catalans desenvolupen una eina que detectarà l'evolució dels pacients

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Un grup de recerca internacional coordinat per l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i de l'IDIBAPS-Hospital Clínic han desenvolupat una eina d'intel·ligència artificial que pot predir l'evolució que tindrà un determinat pacient d'esclerosi múltiple. Incorpora diferents dades clíniques del malalt i pot determinar si la malaltia tindrà una evolució ràpida i pitjor pronòstic. 

Per desenvolupar aquesta eina d'intel·ligència artificial s'ha fet un seguiment durant dos anys d'un grup de més de 300 pacients amb esclerosi múltiple i d'un centenar de persones més lliures d'aquesta malaltia. En aquest període, es va analitzar la seva salut de forma exhaustiva incorporant a l'eina totes les dades clíniques dels participants en l'estudi: imatges de ressonàncies magnètiques cerebrals, tomografies i dades genètiques i moleculars.

Pablo Villoslada, director del programa de neurociències de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, explica que totes aquestes dades es posen en una eina d'intel·ligència artificial per predir quins malalts es mantindran estables i en quins augmentarà la discapacitat en un període de 2 anys.


L'eina es podria començar a aplicar d'aquí a un any i mig

Els investigadors ja treballen per continuar l'estudi ampliant el temps de seguiment dels pacients a 7 anys. Un fet de gran importància si es té en compte que l'esclerosi múltiple és una patologia que afecta sobretot persones de menys de quaranta anys i amb una supervivència d'uns trenta anys. Pel que fa a quan es podrà aplicar, creuen que es podria començar a utilitzar en un termini d'un any i mig. 

Pablo Villoslada, director del programa de neurociències de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar


Per a què servirà aquesta eina d'IA?

Identificar els malalts d'esclerosi múltiple amb pitjor pronòstic permetrà concentrar en aquest grup els tractaments més efectius, però que també poden tenir efectes secundaris greus. 

"La idea és personalitzar i poder recomanar a cada pacient el que sigui més convenient per a ell."

En la recerca coordinada des de Catalunya també han participat investigadors de la Universitat Charité de Berlín, a Alemanya, de l'Hospital Policlínic San Martino de Gènova, a Itàlia, i de l'hospital Universitari d'Oslo, a Noruega.
 

L'esclerosi múltiple és una malaltia que fa que el mateix sistema immunitari del pacient destrueixi la coberta protectora de les cèl·lules nervioses del cervell, del nervi òptic i de la medul·la espinal. No té curació i provoca incapacitat a les persones que la pateixen. A Catalunya, la prevalença se situa entre 123 casos per cada 100.000 habitants

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut