Una persona consulta un portal immobiliari amb el portàtil
Els estafadors pengen anuncis falsos a portals immobiliaris (iStock)

Com evitar l'estafa del fals lloguer i el robatori de dades personals

Delinqüents disfressats de propietaris publiquen anuncis de lloguer falsos amb els quals recopilen dades personals per demanar crèdits de milers d'euros

Jordi Brescó / Iván GutiérrezActualitzat

Hi ha lladres que en la desesperació del mercat del lloguer han trobat una escletxa ideal per fer el seu agost particular. Conscients que és habitual que qualsevol que busqui pis enviï documents amb informació sensible per demostrar solvència, pengen anuncis falsos als portals immobiliaris. Demanen DNI, nòmina, titularitat del banc i més coses i, un cop els han rebut, desapareixen.

Mentre utilitzen aquestes dades per demanar crèdits o finançar compres, la víctima no és conscient de res. Tan sols s'adona que li han usurpat la identitat quan l'entitat que ha finançat el crèdit li reclama els diners del deute.
 

Com no caure en el parany: precaució

Enmig d'aquesta selva, què ha de fer algú que busca lloguer per evitar ser estafat? La principal recomanació per part del subinspector dels Mossos José Ángel Merino és la d'anar amb molt de compte: "Hem de ser conscients que el nostre jo digital és molt important, tant com el físic, i que amb quatre dades poden fer moltes coses."
 

Què faig si igualment em demanen dades personals?

Amb precaució no n'hi ha prou. La situació és complicada perquè, com que hi ha tanta demanda i el propietari sap que té on triar i remenar, pot cansar-se ràpidament d'algun candidat que li posi pegues i no li passi els documents personals que demana per demostrar solvència.

Una alternativa recomanada per associacions d'usuaris és la d'enviar aquests documents amb algunes de les dades incompletes, tapades, o posar-hi una marca d'aigua que assenyali explícitament que aquells documents "són d'ús exclusiu per a lloguer", perquè els lladres no les puguin utilitzar amb cap altra entitat i saltin les alarmes.


Com puc detectar el parany si estic buscant pis de lloguer?

El problema d'aquesta estafa és que és molt difícil de detectar. A vegades l'única alarma que pot saltar és que el preu de l'anunci del pis és més baix en comparació amb la resta d'immobles de la zona.

Però els lladres han detectat que no els cal aquest esquer per captar dades, perquè la situació del mercat de lloguer és prou dramàtica perquè un anunci normal i corrent rebi desenes i desenes de trucades i missatges de persones desesperades disposades a fer el que calgui per concertar una visita.

Una opció de prevenció és verificar si la immobiliària existeix demanant el CIF i consultant-ho a un portal mercantil. Però la majoria dels pisos de lloguer estan en mans de petits propietaris i comprovar-ne la identitat és pràcticament impossible, més enllà de les xarxes socials. 

Una manera d'intentar comprovar una oferta és fer una cerca inversa de la imatge per veure si la fotografia ja està penjada en un altre portal o web. Descarregant-se la foto o bé copiant-ne l'enllaç es pot fer una cerca a Google Imatges i el navegador mostrarà en quines publicacions de la web apareix. Això ens pot ajudar a indagar si al darrere hi ha una empresa real o bé un impostor.

 

Què puc fer si ja he enviat dades personals a molts propietaris?

Enviar dades a molts propietaris no vol dir necessàriament que siguis víctima d'una estafa. Ara bé, per comprovar-ho, pots trucar a Cetelem, que és la finançadora amb què operen normalment aquests estafadors, i preguntar si tenen crèdits vinculats al seu nom.

Un fet que pot fer saltar les alarmes és que els propietaris amb qui s'hagi establert contacte en el passat deixin de contestar de forma abrupta. La sospita es maximitza en cas que hagin bloquejat el contacte de la víctima, o que la línia del mòbil hagi deixat d'estar operativa.

Si ja han passat força mesos, una altra via per saber si figures en una llista de morosos és contactar amb l'Asnef (Associació Nacional d'Establiments Financers) verificant que el teu nom no hi és.

 

He estat víctima i m'ha arribat una carta d'un crèdit: què faig?

Si has rebut una carta d'una entitat de crèdit assegurant que te n'han atorgat un, el primer pas és trucar a l'entitat financera per posar-ho en coneixement. Aquestes entitats, com Cetelem, tenen equips de gestió del frau acostumats a aquestes situacions.

L'entitat necessitarà una denúncia a la policia per anul·lar el crèdit. Per això, el següent pas és denunciar la suplantació d'identitat a les autoritats per tramitar amb l'operadora de crèdit l'anul·lació. 

A comissaria, és probable que li demanin un certificat emès per la financera amb totes les dades del crèdit; tot i que, paradoxalment, la financera pot dir que no pot donar aquest certificat sense la denúncia policial. 

Amb una denúncia inicial n'hi haurà prou perquè la financera es posi en marxa. Una denúncia que es podrà completar més endavant amb les dades ja facilitades per la financera.

En principi, una vegada resolt, el teu nom no hauria d'aparèixer a cap llista de morosos, perquè és l'entitat de crèdit qui s'encarrega de denunciar a l'Asnef l'impagament.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut