Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Com evitar el contagi per aerosols, principal via de transmissió segons els científics

El contagi per aerosols és entre 100 i 2.000 vegades més probable que el contagi per gotes, segons el catedràtic en Química i Ciències Mediambientals José Luis Jiménez Palacios, que ens fa recomanacions per evitar-lo

Eduard QuerolActualitzat

Cada vegada hi ha menys dubtes a la comunitat científica que la principal via de contagi de la Covid-19 és per l'aire. En concret, a través de les partícules microscòpiques de saliva o mucosa que expel·lim quan parlem, respirem, tossim o esternudem. S'anomenen aerosols, poden transportar càrrega vírica i com més petits més estona floten a l'aire.

Amb un diàmetre de cinc micres o menys --és a dir, 10 vegades més petit que un cabell humà-- floten en l'ambient. Es calcula que gairebé 3 de cada 4 contagis els provoquen aerosols, per sobre, per exemple, de les gotes de saliva (molt més grosses), que, abans de caure a terra pel seu pes, poden impactar en ulls, forats del nas o la boca d'un interlocutor sa (punts d'entrada de la infecció).

En espais tancats i mal ventilats amb una persona infectada parlant durant estona, els aerosols s'anirien acumulant i, per tant, també s'aniria incrementant el risc de contagi per a la gent del seu voltant.

Malgrat l'evidència científica creixent, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) encara es mostra reticent a acceptar la transmissió per inhalació d'aerosols. Tot i així, l'organització internacional sí que publica recomanacions --en consonància amb les dels científics-- per garantir una ventilació adequada.

"El contagi per aerosols és entre 100 i 2.000 vegades més probable que el contagi per gotes"

De fet, el juliol passat 238 científics d'arreu del món ja van fer arribar a l'OMS un comunicat conjunt en què alertaven del rol dels aerosols en la transmissió de la Covid.

Hem entrevistat un d'aquests experts que van signar la carta adreçada a l'OMS, José Luis Jiménez Palacios, catedràtic en Química i Ciències Mediambientals de la Universitat de Colorado. El primer que Jiménez reitera és l'acumulació d'"evidència científica" i de científics que pensen que "la majoria dels contagis són per aerosols".

"En parlar, per cada una gota hi ha 1.000 aerosols; quan estàs parlant amb algú a prop, el contagi per aerosols és entre 100 i 2.000 vegades més probable que el contagi per gotes."


Jimenez fa una analogia entre el comportament dels aerosols i el del fum del tabac: "Com quan ensumes all a l'alè d'algú i te'n vas allunyant, i respires cada vegada menys ‘fum'". Ara bé, afegeix, "si després et quedes a la mateixa habitació --i està mal ventilada-- sí que es veurien casos de contagi".

Precisament aquesta dinàmica és la que es va viure durant l'assaig d'un cor de 60 cantaires als Estats Units: una persona va contagiar-ne 52 en només dues hores i mitja. Són casos de supercontagi.


Recomanacions per evitar els contagis per aerosols

"Entre el 10% i el 20% dels contagiats contagien el 80% dels nous contagiats", apunta Jiménez Palacios. I proposa diverses mesures per reduir el risc de contagi per aerosols.

La principal, portar sempre mascareta, ben ajustada al rostre, sense forats que deixin entrar micropartícules. A més, afegeix, "cal fer les coses a l'aire lliure, amb distància i amb mascareta; a les coses que siguin amb distància, mascareta i a l'aire lliure, no posar-hi mai cap restricció".

Al mateix temps alerta, però, que "qui faci coses a l'aire lliure sense distància i sense mascareta, sí que es pot contagiar".

I si no hi ha més remei que fer una activitat a l'interior? "Cal ventilar i tenir les finestres obertes", assenyala el catedràtic.

I també aconsella que es facin servir uns petits aparells que mesuren la quantitat (parts per milió) de diòxid de carboni (CO2) a l'aire. Tenen un cost d'uns 150 euros i indiquen la proporció d'aire "exhalat" que hi ha a l'ambient. Per exemple, a cada aula d'una escola --mostra Luis Jiménez-- la lectura de l'aparell "no hauria de passar de 700".

D'altra banda, cal tenir en compte que no tots els espais es poden ventilar adequadament; els interiors sense finestres, sense anar més lluny. En aquest cas el científic proposa filtrar l'aire, és a dir, "treure el virus de l'aire".

Per aconseguir-ho caldria instal·lar-hi màquines filtradores que poden moure's d'una habitació a una altra, més grosses i més cares (amb preus al voltant dels 1.500 euros). Cada aparell s'hauria d'adequar a les necessitats de l'espai pel que fa a dimensions, ús o gent que hi desenvolupi activitat.

Jiménez Palacios col·labora des de fa unes setmanes en una comissió d'assessorament al govern espanyol. Aquest grup d'experts està fent propostes relatives a la transmissió de Covid per l'aire... i el catedràtic es mostra optimista perquè estan sent escoltats.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut