Vaca bruna del Pirineu
Vaca bruna del Pirineu
Catalunya al dia

Com es tria la millor vaca? Èxit del primer curs per ser jurat de concursos bovins

La formació, que vol acabar amb la manca d'especialistes, ha esgotat totes les places disponibles i ja se n'ha anunciat una segona edició

Enllaç a altres textos de l'autor

Eloi Barrera

Corresponsal de Catalunya Ràdio al Pirineu Central

@EloiBarrera
Actualitzat

L'Escola Agrària del Pirineu, a Bellestar (Alt Urgell), acaba d'estrenar el primer curs que es fa a Catalunya adreçat a persones que vulguin fer de jurat en concursos de vaques.

S'ofereixen diverses sessions teòriques i pràctiques, centrades, sobretot, en una raça molt concreta, estretament lligada la zona més muntanyosa del país.
 

Vaca bruna, pura raça

"Venen aquí per aprendre quins són els criteris a valorar en vaques, vedells o toros de la raça bruna del Pirineu quan estiguin en un concurs de bestiar boví", subratlla Núria Duró, directora de l'Escola Agrària del Pirineu, on volen posar en valor aquests animals.

Vedell de vaca bruna del Pirineu
Vedell de vaca bruna del Pirineu (Salomé Escribà / ACN)

La vaca bruna pirinenca és una raça autòctona catalana que té unes característiques molt concretes: llom ample, coll gros i musculatura molt desenvolupada, a banda del pelatge marró.

Per valorar aquestes qualitats i poder-les jutjar objectivament calen persones especialitzades i això és el que s'ensenya en aquest curs, que imparteix Martí Orriols, gerent de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus.

"Cal fer una qualificació morfològica tan acurada com sigui possible d'acord amb l'estàndard de la raça. Marquem el que diu la reglamentació i quins són els diferents apartats que cal qualificar."

Molt buscats

Quan superin la formació, els alumnes estaran acreditats per qualificar les vaques d'aquesta raça i jutjar-les en concursos ramaders.

Fins ara només hi havia cinc persones acreditades a tot el país i, sovint, calia recórrer a jurats que no estaven formats específicament per dur a terme aquesta tasca, com destaca Orriols: "Per fer de jutges, buscàvem altres ramaders que no participen en la competició i que es desplacen des d'altres llocs per fer de jurat al concurs que sigui".

A la primera edició del curs s'hi han inscrit 50 persones, però només hi havia 20 places disponibles, així que ja n'han anunciat una segona edició per als pròxims mesos.

ARXIVAT A:
Ramaderia
Anar al contingut