Com els bancs augmenten beneficis gràcies a la pujada dels tipus d'interès

Les sis principals entitats financeres ingressen 4.500 milions d'euros més en interessos durant el primer trimestre

Enllaç a altres textos de l'autor

Pilar Abril Novella

Sotscap de la secció d'Economia dels Informatius de TV3

@MPilarAbril
Actualitzat

El controvertit impost sobre la banca, que les entitats financeres han hagut de pagar en aquesta arrencada d'any, s'ha vist compensat amb escreix per l'impacte que han tingut les pujades dels tipus d'interès en els seus comptes de resultats.

Els sis principals bancs espanyols (CaixaBank, Santander, BBVA, Bankinter, Sabadell i Unicaja) han guanyat durant aquest primer trimestre de l'any 5.616 milions d'euros, pràcticament un 14% més que el mateix període de l'any anterior. I això després de pagar 1.119 milions d'euros corresponents a l'impost temporal sobre la banca.

A les presentacions de resultats, els directius d'aquestes entitats han explicat que haurien guanyat més si no haguessin hagut de pagar aquest impost. I en el cas de dues d'elles --Sabadell i Unicaja-- han atribuït a aquest impost el seu descens dels beneficis.

 

4.450 milions més en interessos

Però més enllà de la novetat, la quantia que han hagut d'abonar els bancs per aquest impost sembla irrisòria davant la millora del seu marge d'interessos, la diferència entre el que paga, per exemple, pels dipòsits, i el que cobra per les hipoteques o préstecs. Entre el gener i el març les sis principals entitats bancàries espanyoles van ingressar 20.116 milions d'euros per aquest concepte, una xifra que supera en 4.450 milions d'euros (un 28% més) la del primer trimestre de l'any passat.

Anuncis d'habitatges en una immobiliària (ACN / Sílvia Junyent Dalmau)
Anuncis d'habitatges en una immobiliària (ACN / Sílvia Junyent Dalmau)

I encara ho farà més, perquè bona part de les hipoteques a tipus variable encara no s'han revisat aquest any. Quan ho facin, l'encariment d'aquestes hipoteques permetrà a la banca augmentar encara més el marge d'interessos. Tot fa pensar, per tant, que als pròxims resultats trimestrals les entitats encara guanyaran més diners, sobretot tenint en compte que les pujades de tipus no tenen, per ara, data de caducitat, segons va deixar molt clar la presidenta del BCE, Christine Lagarde, després de l'última reunió del Consell de Govern aquest dijous.

A més, en tot el que queda d'any, les entitats no hauran de tornar a pagar res per l'impost sobre la banca, vigent, en principi, durant dos anys. Aquest grava el 4,8% dels interessos i les comissions que cobrin els bancs: sempre que superin els 800 milions d'euros i només pel seu negoci dins el territori espanyol.
 

Polèmica amb el govern espanyol

El conseller delegat de Caixabank (l'última entitat que ha presentat resultats aquest divendres), Gonzalo Gortázar, ha tret ferro als beneficis del sector i ha tornat a carregar contra l'impost, que han portat als tribunals.

"No hi ha un benefici extraordinari, el resultat d'avui és modest. És millor que fa un any o dos, afortunadament, perquè veníem d'un nivell molt baix".

En aquest sentit, la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha assegurat al seu compte de Twitter que, amb aquest nivell de beneficis de la banca espanyola, potser el govern es va quedar curt amb l'impost i que caldria incrementar-lo.

"La gran banca, gràcies entre altres coses a la pujada de tipus, s'està fent d'or a costa de les vides de molta gent, i per això crec que és important que el govern reconegui que ens hem quedat curts."


Les comissions també pugen, però menys

Els diners en comissions que les entitats cobren als seus clients també han augmentat durant aquest trimestre, però molt menys que els interessos.

En conjunt, les sis entitats cotitzades que han presentat resultats han cobrat 423 milions d'euros més als seus clients que el mateix trimestre de l'any passat.

En total, poc més de 6.000 milions d'euros, un 7,5% més. Però no totes han vist incrementats els ingressos en aquest concepte de la mateixa manera. El BBVA és qui ha augmentat més la seva partida de comissions netes: més d'un 15%. En segon lloc ho ha fet el Santander, un 8%, seguit de Bankinter (+4%). Unicaja i CaixaBank pràcticament les han mantingut com l'any passat, mentre que el Sabadell les ha reduït un 2,4%.

ARXIVAT A:
Banca
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut