El parc de Collserola estudia restriccions horàries o per itineraris per evitar aglomeracions
Dos Corredors i un ciclista a Collserola, el 2 de maig de 2020 (ACN/Albert Cadanet)
Barcelona

Collserola estudia restriccions horàries o per itineraris per impedir-hi la massificació

El parc, que rep 6,3 milions de visites anuals, estudia quan aplicar mesures per regular-hi l'accés

RedaccióActualitzat

L'afluència a Collserola s'ha disparat per les restriccions de la Covid i per això es plantegen, per primera vegada, aplicar-hi limitacions d'accés, segons confirmen fonts del parc. 

Les restriccions podrien ser horàries o per itineraris. Per exemple, una opció futura podria ser que "les primeres hores siguin per anar en bicicleta i, a partir del migdia, per caminar i passejar", ha afirmat a Betevé Marià Martí, director i gerent del Parc Natural de Collserola.

Un altre plantejament que s'estudia és "fer sentits de circulació únics" a la carretera de l'Arrabassada. Per exemple, que servís només per pujar i que s'hagués de baixar per la carretera de Vallvidrera. 

La direcció del parc també aposta perquè la gent només pugui anar per la xarxa de camins i pistes, i estigui prohibit passar camp a través.

El parc de Collserola estudia restriccions horàries o per itineraris per evitar aglomeracions
L'afluència a Collserola ha crescut molt els últims anys i també amb la pandèmia (ACN/Albert Cadanet)


No es descarta arribar a fer controls d'aforament i es preveu que sigui obligatori dur els gossos sempre lligats, segons es recull al nou pla especial de protecció natural i del paisatge del parc, aprovat a principis d'aquest mes d'abril.

Per ara no hi ha res decidit, ni sobre les mesures ni sobre quan es podrien aplicar. S'espera que l'eventual aixecament del confinament comarcal ajudarà a reduir les concentracions de gent, i per això sembla més factible que les limitacions es puguin aplicar a la tardor, en cas que hi torni a haver aglomeracions. 

 

Creix l'afluència a Collserola

Fa 10 anys que el parc registra un increment de visitants. Ha passat de 2 milions de visites el 2009 a més de 5 milions el 2019. El 2020, amb la pandèmia i els confinaments municipals i comarcals, s'ha trencat aquest sostre i s'ha arribat a 6,3 milions de visites

S'espera que part de la gent consolidi l'hàbit de passejar per aquest entorn natural que voreja la ciutat de Barcelona. 

 

El punt més complex de gestionar és el passeig de les Aigües, amb 2,5 milions de visites anuals. Quatre de cada deu visitants accedeixen al parc per aquest punt. 

Els altres accessos amb més visites són la urbanització Mas Lluí de Sant Feliu de Llobregat; la vall de Sant Medir, a Sant Cugat; Can Catà i la vall de les Feixes, a Cerdanyola, i el puig Madrona, des del Papiol i Valldoreix.

Des del parc alerten que la massificació de l'espai posa en perill la biodiversitat i també apunten que, si hi ha limitacions, caldrà que algú controli que la gent les compleix. 

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut