Els diputats Pere Macias i Josep Sánchez-Llibre expliquen les propostes de resolució de CiU. (Foto: EFE)
Els diputats Pere Macias i Josep Sánchez-Llibre expliquen les propostes de resolució de CiU. (Foto: EFE)
Madrid

CiU, ICV i ERC demanen al Congrés el pagament del fons de competitivitat el 2011

Les propostes de resolucions presentades per CiU, ICV i ERC en la segona jornada del Debat de Política General reclamen al govern espanyol el pagament del fons de competitivitat a Catalunya aquest 2011. Aquestes propostes i d'altres es votaran a la cambra aquest dijous després d'un Debat de Política General en què Zapatero ha defensat les seves reformes de les crítiques d'un PP que li ha reclamat insistentment eleccions anticipades. Les formacions catalanes han retret al president del govern espanyol la seva política econòmica i la seva política amb Catalunya.

Actualitzat
Els grups catalans de CiU, ERC i ICV-EUiA han presentat una proposta de resolució, no vinculant, perquè el govern espanyol pagui aquest any els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat que deu a Catalunya. Ja ho van reclamar en les seves intervencions el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, i el d'ERC, Joan Ridao, però de moment l'executiu de Zapatero s'enroca en la posició que no avançarà els diners i els pagarà el 2013.

El pagament del fons de competitivitat no és l'única petició conjunta que fan aquestes formacions. CiU, ERC i ICV-EUiA també demanen que impulsi l'oficialitat del català a la Unió Europea aprofitant l'adhesió de Croàcia el 2013.

Els grups també formulen altres exigències. CiU proposa que el Tresor gestioni i avali les emissions de deute de les comunitats autònomes, més inversions en infraestructures per a Catalunya i que hi hagi circumscripcions d'àmbit autonòmic dins la Unió Europea.

De la seva banda, entre altres coses, ERC, ICV, IU i el BNG plantegen un calendari de tancament de les nuclears que inclou que no es renovi la llicència a Ascó I, i també els tres primers partits demanen que la Fiscalia persegueixi els partits racistes i xenòfobs.

Les propostes de resolució es poden consultar íntegrament aquí i aquí.
Anar al contingut