Nova York

Cimera pel clima de l'ONU: 77 països acorden reduir les emissions a zero el 2050

Pedro Sánchez anuncia que Espanya aportarà 150 milions d'euros al Fons Verd per al Clima

RedaccióActualitzat

Reduir a zero les emissions de carboni l'any 2050. Aquest ha estat el compromís a què han arribat 77 països participants a la Cimera d'Acció Climàtica de l'ONU, que s'ha fet a Nova York.

També l'han subscrit 10 regions del món, 102 ciutats, 93 empreses i 12 inversors.

El secretari general de l'ONU, el portuguès António Guterres, hi havia convidat només aquells països que estiguessin disposats a fer-hi alguna aportació concreta que passés per reduir les emissions almenys un 45% l'any 2030 i a suprimir el carboni el 2050.

Hi han participat representants de 77 estats, majoritàriament europeus i llatinoamericans, com França, Alemanya, Espanya i Xile, però també Qatar, Kènia, Rússia i la Xina, el generador més gran de les emissions contaminants que contribueixen a l'escalfament global.


Compromís "ambigu" de la Xina

El representant de la Xina, Wang Yi, ha anunciat un compromís, que Greenpeace ja ha qualificat d'"ambigu", d'impulsar amb "la màxima ambició possible" la seva lluita contra el canvi climàtic després de l'any 2020.

 

El representant de la Xina, Wang Yi, durant la seva intervenció a la cimera climàtica (Reuters/Lucas Jackson)

 

Coincidint amb la celebració de la cimera, el primer ministre rus, Dmitri Medvédev, ha signat el decret de ratificació de l'Acord del Clima de París, del 2015, que Rússia encara no havia subscrit i que compromet a mantenir l'escalfament global per sota d'1,5 ºC a finals d'aquest segle.

No han participat, en canvi, en la cimera països com el Brasil, el Japó i els Estats Units, que s'han oposat obertament a esforçar-se per reduir les emissions i a accelerar la transició energètica.


Espanya hi aportarà 150 milions

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha intervingut en la Cimera d'Acció Climàtica de l'ONU per anunciar que els pròxims quatre anys Espanya aportarà 150 milions d'euros al Fons Verd per al Clima, que és el principal mecanisme de finançament de la lluita contra el canvi climàtic als països en desenvolupament.

 

Intervenció del president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la cimera climàtica de l'ONU (EFE/Justin Lane)

 

En aquest sentit, Sánchez ha volgut destacar la importància de fer que la crisi climàtica "no s'acarnissi amb els més febles".

Angela Merkel, per la seva banda, ha anunciat a Nova York que Alemanya augmentarà de 2.000 a 4.000 milions d'euros els fons per a la lluita contra el canvi climàtic.

 

 

En absència del Brasil, el president francès, Emmanuel Macron, ha presentat a la cimera, juntament amb els presidents de Colòmbia i de Xile, Iván Duque i Sebastián Piñera, una aliança per protegir l'Amazònia i altres boscos tropicals.


La cimera dels joves

Més enllà del compromís adquirit per 77 països --un terç dels que hi ha al món--, la cimera ha estat marcada per la participació dels joves, entre ells l'activista sueca Greta Thunberg, que ha acusat els líders mundials de no haver fet prou per lluitar contra el canvi climàtic.

 

Greta Thunberg, aquest dilluns, a Nova York, escoltant les intervencions a la cimera del clima de l'ONU (Reuters)


Iberdrola i l'energia verda

Entre les empreses que han participat a la cimera hi ha l'energètica espanyola Iberdrola. En la seva intervenció, el president de la companyia, Ignacio Sánchez Galán, ha assegurat que han tancat "totes les centrals de carbó i petroli" que tenien.

"Ara hem de mesurar precisament qui fa què i quant està fent. Hem de distingir entre energia verda i rentat verd --greenwashing--."


Sánchez Galán ha afirmat que Iberdrola ha invertit més de 100.000 milions d'euros en energia eòlica i que té previst ser neutra en emissions de carboni el 2050.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut