Científics catalans que no han anat a la COP28: "Ja vèiem que seria un rentat d'imatge"

Moltíssims participants en altres cimeres han decidit no assistir a la COP28 perquè els Emirats Àrabs són un dels deu principals països de la indústria del petroli

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto47

Cori Calero

Periodista de TV3 especialitzada en crisi climàtica

@CoriCalero
Actualitzat

Les declaracions del president de la COP28, Sultan Ahmed al-Jaber, no paren de despertar controvèrsia. No podem perdre de vista, però, que és el director de la petroliera estatal dels Emirats Àrabs, precisament un dels deu principals països de la indústria del petroli, amb una economia basada en els combustibles fòssils.

Per això l'activisme climàtic ja va posar el crit al cel des del mateix moment en què es va saber on es faria aquesta conferència de les Nacions Unides.

L'evidència científica demostra que prop del 90% de les emissions de diòxid de carboni del món provenen de la crema de petroli, gas i carbó. Així que científics, delegats i activistes defensen que perquè es consideri que aquesta cimera ha estat un èxit a la seva fi, hauria de signar-s'hi un acord per acabar amb els combustibles fòssils. I això, ara mateix, molts experts ho veuen bastant difícil.

Tant, que ha provocat en aquesta cimera una desconfiança sense precedents en la història. Per això, són moltíssims els participants en altres cimeres que han decidit no assistir a Dubai.

És el cas de molts activistes que havien estat observadors en cimeres com la d'Egipte l'any passat o la de Glasgow fa dos anys i també de científics, com els del Grup sobre el Governament del Canvi Climàtic de la UPC, que han treballat en conferències del clima des dels acords de París.

Olga Alcaraz, coordinadora del Grup sobre el Governament del Canvi Climàtic de la UPC: "És que quan vam saber que la cimera era a Dubai, ens va causar una certa urticària. Ja vèiem que això seria un rentat d'imatge de Dubai extraordinari."

Manel Balfegó, professor de la UPC: "És un país dels més emissors del planeta per càpita i que no té uns compromisos climàtics gaire clars. Per tant, vèiem que tampoc podíem avançar gaire en aquestes negociacions climàtiques." 

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàticaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut