Imatge d'un tumor maligne.
Imatge d'un tumor maligne.
Barcelona

Científics catalans descobreixen com reprogramar cèl·lules tumorals inhibint una proteïna que les fa créixer

Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica i de l'Hospital del Mar han fet un nou pas en la lluita contra el càncer. Han identificat una proteïna, la CPEB4, que actua com a element accelerador del creixement de tumors. Conèixer aquest comportament els permetrà actuar mitjançant la reprogramació cel·lular sobre aquesta proteïna per evitar la cadena d'activació de gens que fa créixer el tumor. Ara per ara, l'estudi es limita a dos tipus de tumors -pàncrees i cervell- però els autors creuen que aquesta tendència es repetirà en molts d'altres.

RedaccióActualitzat
La funció de la proteïna CPEB4 només està activa en fases embrionàries i desapareix en teixits adults. Quan aquests teixits són cancerígens, però, la proteïna torna a expressar-se i activa centenars de gens vinculats al creixement tumoral.

Si s'inhibeix aquesta proteïna, a través de la reprogramació de cèl·lules, es podria evitar que es produeixi aquesta cadena d'activacions que fa créixer el tumor i es podria estar al davant d'un tractament antitumoral amb molt pocs efectes adversos.

Gràcies als estudis fets en ratolins amb cèl·lules de tumors de pacients, s'ha observat que la disminució dels nivells de la CPEB4 en les cèl·lules cancerígenes redueix la mida dels tumors fins a un 80%.

Actualment, la reprogramació cel·lular és un dels camps d'investigació amb més aplicacions científiques. Permet modificar les cèl·lules adultes esborrant-ne la "memòria" del desenvolupament i fer-les retrocedir al seu estat embrionari. D'aquesta manera es pot reconvertir la cèl·lula en una altra de completament diferent.

L'estudi, dirigit pels investigadors Raúl Méndez, de l'IRB, i Pilar Navarro, de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica de l'Hospital del Mar, s'ha publicat aquest diumenge a la revista "Nature Medicine", líder mundial en investigació biomèdica.

Anar al contingut