Barcelona

Ciclistes britànics fan 800 quilòmetres per commemorar els 75 anys de la marxa de les Brigades Internacionals

Els ciclistes del Club Clarion, una centenària institució d'idees socialistes, han pujat a l'Estadi de Montjuïc en l'última etapa d'un viatge de 800 quilòmetres que han fet en bicicleta des de Bilbao fins a Barcelona. És el seu homenatge a quatre membres del club ciclista britànic que van morir lluitant en la Guerra Civil espanyola.

Alonso Carnicer / Sara GrimalActualitzat

S'han commemorat a Barcelona els 75 anys de la marxa dels membres de les Brigades Internacionals que van combatre a les files de la república durant la Guerra Civil espanyola. En l'acte d'homenatge que se'ls ha fet hi han participat membres del club ciclista britànic Clarion 1895, que han vingut en bicicleta des del seu país en record dels brigadistes.

Els ciclistes del Club Clarion, una centenària institució d'idees socialistes, han pujat cap a l'estadi de Montjuïc en l'última etapa d'un viatge de 800 quilòmetres que han fet en bicicleta des de Bilbao fins a Barcelona. És el seu homenatge a quatre membres del club ciclista britànic que van morir lluitant en la Guerra Civil espanyola.

L'any 1936, cinc ciclistes del club van venir a Barcelona per participar en l'Olimpíada Popular. Era la resposta antifeixista als Jocs Olímpics que es feien a l'Alemanya nazi. L'Olimpíada dels treballadors havia de començar el 19 de juliol de 1936, amb 5.000 atletes participants, però l'esclat de la Guerra Civil ho va impedir. Els esportistes anglesos van haver d'embarcar al port de Barcelona per tornar a casa. Però al cap de pocs mesos, alguns van tornar per lluitar al costat de la República, integrats en les Brigades Internacionals. Quatre membres del club Clarion van morir en la Guerra Civil espanyola. Roy Cox i Tom Durban van caure el 1937 en la defensa de Madrid. I l'any 1938 Tom Oldershaw va morir al front a Casp, i Roy Watts a Corbera d'Ebre.

El mateix any 1938, dos ciclistes més del club Clarion, Geoff Jackson i Tom Ward, van viatjar en bicicleta des de Glasgow fins a Barcelona, travessant Anglaterra i França. Pel camí van recaptar fons per als nens bascos refugiats de la guerra i van fer mítings a favor de la República i contra la neutralitat anglesa. Van recollir 450 lliures esterlines que van lliurar a Barcelona.

Charles Jepson, president del Club Clarion, fundat a Manchester l'any 1895, explica que aquells joves ciclistes, de 20 a 23 anys, van lluitar i van morir per les llibertats a Espanya. 75 anys més tard, ell i set membres més del club han fet aquest viatge per recordar-los, per recordar tots els membres de les Brigades Internacionals que van lluitar en la guerra, i en homenatge al poble espanyol que es va mantenir lleial als principis de la República espanyola.

Fa tot just 75 anys, els membres de les Brigades Internacionals, procedents de 54 països, van haver d'abandonar els fronts de combat i marxar d'Espanya. Barcelona els va retre un multitudinari homenatge popular quan van desfilar per últim cop per l'avinguda Diagonal. Va ser el  28 d'octubre de 1938.

Al peu del monument que recorda les Brigades Internacionals, entre els barris d'Horta i el Carmel, els ciclistes anglesos han estat participants destacats en l'homenatge que s'ha fet a aquells lluitadors antifeixistes, amb presència de partits, sindicats i associacions de la memòria històrica.

Un dels ciclistes de Clarion presents en l'homenatge és Manuel Moreno. Presideix l'associació britànica dels "nens del 37" que aplega algunes de les 4.000 persones que van viatjar com a nens refugiats des del port de Bilbao a Southampton, a Anglaterra, per escapar dels bombardejos feixistes com el que va arrasar Guernica. Va ser el 26 de maig de 1937, un mes després de la destrucció de Guernica, i el viatge va ser costejat per la solidaritat popular, no pels governs. 250 d'aquells infants republicans, com Salomé Oyarbide, la mare de Manuel Moreno, es van quedar per sempre a Anglaterra.

Per a Charles Jepson i els seus companys del club Clarion, és important no oblidar les lliçons del passat. Creuen que "el feixisme no és mort, que viu a les clavegueres i a les butxaques dels banquers i dels amos. Cal ser conscients sempre dels perills del feixisme. Ho devem a les víctimes de la Guerra Civil espanyola. Que el feixisme no torni a sorgir mai més."

Els membres del club Clarion, un miler a Gran Bretanya, participen regularment en manifestacions i mobilitzacions populars en defensa dels seus ideals que es resumeixen en el lema de l'associació: "La camaraderia és vida, la falta de solidaritat porta a la mort."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut