Barcelona

Chacón fa retirar el vídeo de les retallades sanitàries davant l'allau de crítiques

El director de la campanya del PSC, José Zaragoza, ha anunciat la retirada del polèmic espot de campanya sobre les retallades sanitàries a petició de la candidata, la ministra Carme Chacón. "La nostra cap de llista per Barcelona m'ha demanat que retirem l'espot publicitari en què alertem sobre els riscos de les retallades socials que tant CiU com el PP estan practicant en serveis públics tan importants com salut, ensenyament i serveis socials. Així, doncs, he donat instruccions perquè aquest espot no sigui emès a partir d'avui mateix", ha transmès en un comunicat Zaragoza.

Actualitzat
Davant l'allau de crítiques, el PSC ha decidit retirar l'espot electoral on se simulava la mort hospitalitzada per denunciar les retallades de la sanitat pública. Vint-i-quatre hores després de ser emès, la mateixa candidata del partit Carme Chacón és qui ha ordenat a l'equip de campanya que no es difongui més el vídeo. El número 2 del PSC per Barcelona, Daniel Fernández, ha tret importància a la polèmica i ha demanat el cessament del conseller de Salut: "El problema no és un espot, no és un maniquí. El problema és un conseller de Salut que té una visió mercantil de la nostra sanitat pública. Al senyor Duran, en tot cas, el que li diria és que el temps que dedica a tocar la bateria el dediqui a convèncer el senyor Mas perquè forci la dimissió o cessi el senyor Boi Ruiz". El PSC reconeix que el vídeo ha pogut sobtar pel caràcter directe que té, però deixa clar que només es volia alertar dels riscos de les retallades.

A Menorca, el candidat socialista Alfredo Pérez Rubalcaba ha fet una crida als ciutadans perquè defensin el català: "Cuideu la llengua, que és molt important. És importantíssim tenir una altra llengua, és importantíssim parlar català. Cuideu-lo, perquè hi ha qui no li agrada gaire." També ha avisat que els populars volen retallar les prestacions per atur: "Anirem a un sistema de protecció on els parats cobraran menys diners i durant menys temps. Aquesta és la veritat del que estem discutint, i convé que se sàpiga". Rubalcaba també ha fet una defensa aferrissada de les energies renovables.

El candidat de CiU Josep Antoni Duran i Lleida considera que no n'hi ha prou que el PSC retiri el vídeo sobre les retallades i demana que tingui més conseqüències. "Està molt bé que retirin el vídeo, però reitero que, si la senyora Chacón fa retirar al senyor Zaragoza el vídeo, el més lògic és que també la senyora Chacón retiri el senyor Zaragoza de la campanya electoral. I el més lògic és que també s'excusin pel vídeo i que a continuació facin un altre vídeo demanant disculpes a tots els ciutadans de Catalunya pel que ha significat la seva gestió. Torno a dir, perquè són ells els responsables que avui calgui fer ajustos pressupostaris en el nostre país". Duran i Lleida entén que l'espot ratllava el Codi Penal, però assegura que no s'han plantejat emprendre accions legals. El candidat de CiU ha insistit a demanar a tots els catalans i a totes les catalanes que vagin a votar el 20 de novembre i donin la màxima força a CiU per poder defensar els interessos de Catalunya.

Pel PP, l'espot del PSC desprestigia el govern que va estar al capdavant de Catalunya durant vuit anys. Per això, el seu candidat, Jorge Fernández Díaz, fa aquesta petició de cara a la segona meitat de la campanya: "Demano a la resta de partits des d'aquesta prestigiosa tribuna, que sumin amb nosaltres per lluitar contra la crisi com l'únic enemic de tothom i, per tant, que abandonin els debats estèrils, les campanyes de curta volada i, fins i tot, els espots lamentables". En relació amb la crida a un govern de concentració nacional feta per Duran, el líder del PP li treu credibilitat: "Jo comprenc que el senyor Duran necessita titulars, necessita forat a la campanya, i un dia toca la bateria i un dia demana el govern de concentració nacional".

El candidat d'ERC Alfred Bosch qualifica el vídeo de poc afortunat. Creu que els socialistes s'han equivocat, però també els reconeix l'encert de retirar-lo. "Em semblava que era un vídeo poc edificant. Si em dius quin vídeo fas et diré com ets. Per sort, si retires un vídeo a temps, també et diré com ets. Per tant, em sembla que aquesta rectificació ha de ser benvinguda". Des de Granollers, Bosch ha rebutjat la proposta de Duran i Lleida de fer un govern de concentració a Madrid: "La confluència nacional, els acords nacionals, entenem que els hem de fer a Catalunya. I entenem que un partit nacionalista ho hauria de compartir."

Iniciativa no critica concretament el vídeo del PSC, però el candidat Joan Coscubiela deixa entreveure que no li agrada: "Prefereixo no entrar en la valoració d'aquest vídeo. Sí que diré una altra cosa, que nosaltres ens ha semblat que hauríem d'orientar la nostra campanya d'una altra manera. Les alternatives a la crisi es poden explicar d'una altra manera." Coscubiela ha presentat aquest matí el seu pla d'austeritat: retallada en AVE, quart cinturó, defensa, Casa Reial, aportació a l'Església i supressió de ministeris i diputacions: "Una austeritat al servei de la majoria, retallant els privilegis de la minoria.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut