Cartell d'Ivonne Navarro censurat per l'Ajuntament de Ripoll
Cartell d'Ivonne Navarro censurat per l'Ajuntament de Ripoll

Censuren el cartell de la festa major de Ripoll pel dibuix d'una dona amb vel: "Sento ràbia"

L'autora del cartell, Ivonne Navarro, defensa que volia evocar "la realitat de Ripoll amb una intenció inclusiva de la festa" i que la mateixa alcaldessa de Ripoll li va trucar perquè eliminés el personatge

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Ripoll ha censurat la guanyadora del concurs per escollir el cartell de la festa major de la població perquè, entre desenes d'altres personatges, hi apareix una dona amb vel islàmic.

La il·lustradora, Ivonne Navarro, ha explicat que en les seves obres sovint hi vol reflectir la diversitat que hi ha a la societat, i que s'ha sentit molt sorpresa:

"No m'ho esperava gens, és un recurs que utilitzo bastant a les meves il·lustracions, la diversitat, i en tot cas em podia imaginar que el meu cartell no es votés o no guanyés, però no que passés això."


L'alcaldessa li va exigir canviar el personatge

Entrevistada per l'agència ACN, Navarro ha dit que, després de guanyar el concurs, li va trucar l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, perquè modifiqués o eliminés el personatge.

Segons ha explicat, s'hi va negar, i li va dir que "en tot cas escollissin un altre cartell", que ha estat precisament el que ha fet Orriols, que ha optat pel cartell que va quedar segon.

Navarro, que fa anys que viu al Ripollès, ha dit que amb el cartell volia evocar "la realitat de Ripoll amb una intenció inclusiva de la festa" i que és la primera vegada que li censuren una obra:

"Sento impotència i ràbia perquè a dia d'avui la censura continua passant i també estic aclaparada per tot plegat."

Navarro ha penjat el cartell al seu perfil d'Instagram i ha negat que les bases del concurs atorguin la potestat a l'Ajuntament de fer les modificacions que vulgui:


L'oposició ho critica: "Barrabassada", "dictadura", "imposició"

Tots els partits de l'oposició de l'Ajuntament de Ripoll han condemnat la decisió: Junts ho ha qualificat de "barrabassada" i ERC ha fet referència a "l'obsessió de Sílvia Orriols".

El PSC ha considerat que aquesta censura "és dictadura", mentre que segons la CUP és una decisió "vergonyosa" i la candidatura Som-hi Ripoll l'ha qualificada d'"imposició".


L'alcaldessa en fa bandera

Orriols, que el 2020 va fundar el partit Aliança Catalana, d'ideologia d'extrema dreta, no se n'ha amagat, ans al contrari, n'està fent bandera.

La festa major de Ripoll se celebra del 9 al 12 de maig en honor a Sant Eudald, i aquest sant és precisament el protagonista del cartell que ha substituït el de Navarro.


Escollit per votació popular i professional

El procés de selecció és el següent: els cartells aspirants s'exposen a una votació popular a mitjans de març durant la Fira de les 40 hores, i després un jurat professional valora els 10 més votats.

Queda guanyador el que rep més punts en la suma de les dues valoracions, la popular i la professional, un procés que gestiona la Comissió de Festes de Ripoll, coneguda com La Comi.

Aquesta comissió ha dit que el canvi en l'elecció del cartell d'aquest any és "una decisió política totalment aliena a la comissió de festes que ha comportat la renúncia de la guanyadora", una renúncia que Navarro ha negat haver fet.

 

 

Anar al contingut