Soldats israelians patrullen al voltant de cossos estesos de víctimes dels atacs de Hamas del 7 d'octubre (Reuters/Ammar Awad)

Cau el general israelià que no va saber veure venir l'atac de Hamas del 7 d'octubre

La dimissió del primer alt càrrec israelià pel fracàs en la prevenció i resposta a l'assalt arriba sis mesos després i deixa els responsables polítics sense un dels murs de contenció de la responsabilitat pels fets

Enllaç a altres textos de l'autor Lluís Caelles

Lluís Caelles

Subcap de la secció d'Internacional de TV3

@LluisCaelles
Actualitzat

El general responsable de la intel·ligència militar israeliana, Aharon Haliva, plega arran de la massiva fallada d'informació que va derivar en l'atac de Hamas del 7 d'octubre de l'any passat, en què van morir 1.200 persones i centenars van ser segrestades.

El govern israelià ha fet públic el que és un cessament revestit d'una petició de baixa del mateix militar d'alta graduació. L'argument de l'executiu per la dilació en el temps del recanvi al capdavant de l'espionatge militar ha estat la necessitat de concentrar-se en la guerra que Tel-Aviv ha desfermat a Gaza i a garantir relleu endreçat a la cúpula de la intel·ligència militar.

Haliva és el primer general de l'Estat Major de l'exèrcit que s'ha vist obligat a deixar el càrrec a causa del fracàs que va suposar l'atac i la guerra a Gaza. La setmana després de l'atac, l'alt oficial ja va assumir de manera oberta la responsabilitat pública: "No vam estar a l'altura de la nostra missió, tinc tota la responsabilitat del fracàs", va dir públicament.

 

El general també és el funcionari de més alt nivell cessat arran dels fets del 7 d'octubre, i s'ha convertit en un símbol del fracàs de l'estructura militar i política israeliana per evitar l'atac més mortífer de la història d'Israel.

El cessament, tot i que s'esperava gairebé des de l'endemà de l'atac, arriba més de mig any després, i deixa els responsables polítics del país, amb Benjamin Netanyahu al capdavant, sense un dels murs de contenció de la responsabilitat pels fets.

Israel va interceptar el pla de Hamas i el va descartar en considerar-lo una quimera

Entre els errors de l'espionatge militar, que va ser completament inoperant a l'hora de detectar senyals que Hamas planejava l'atac, el més flagrant el posen de manifest les avaluacions dels serveis de seguretat, que van descartar, explícitament, que Hamas pogués estar preparant un atac.

De fet, l'espionatge israelià tenia el document amb el pla de Hamas, però va considerar que la milícia islamista no tenia, ni de bon tros, la capacitat per materialitzar una acció com la descrita als papers.

Haliva es manté, però, en les seves funcions mentre no es nomeni definitivament el seu successor, segons ha fet públic l'exèrcit.

En la seva carta de comiat, el militar li diu al cap de l'exèrcit: "A l'inici de la guerra, li vaig expressar el meu desig d'assumir la responsabilitat i deixar el càrrec. Ara, després de més de sis mesos i mig, i coincidint amb l'inici de les investigacions sobre els fets, demano donar la meva feina per tancada i retirar-me de les forces de defensa d'Israel."

ARXIVAT A:
IsraelGuerra a Gaza
Anar al contingut