Gairebé tants turistes estrangers com el 2019: venen menys temps, però gasten més

Catalunya el segon destí turístic de l'estat a l'estiu, després de les illes Balears, però el que més viatgers internacionals ha rebut en el que portem d'any

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Fins a 2.319.824 turistes estrangers han visitat Catalunya aquest mes de juliol, segons dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística. És un 16,2% més que fa un any i converteix Catalunya en el segon destí turístic de l'estat, després de les illes Balears. Són, però, 58.000 persones menys respecte a les que van venir el 2019.

Més de 10,1 milions de turistes internacionals han visitat Espanya, on sí que s'han superat els visitants prepandèmia al juliol, i més d'una cinquena part, un 22,9%, han triat Catalunya per passar-hi les vacances.


Catalunya, primer destí turístic en els primers set mesos de l'any

Catalunya és, a més, el principal destí turístic en el que portem d'any, amb més de 10,2 milions de visitants internacionals en els primers set mesos del 2023, un 27% més que en el mateix període de l'any passat.

La majoria de turistes que han visitat Catalunya al juliol venien de França (el 21%) i del Regne Unit (l'11%). Els britànics són, de fet, els turistes que més han visitat Espanya aquest estiu, davant dels francesos i alemanys.

El principal destí turístic del juliol han estat les illes Balears, que han rebut, en un mes, fins a 2,4 milions de turistes, el 24,1% dels de tot l'estat i un 7,2% més que el juliol del 2022. La tercera comunitat autònoma de destí és Andalusia, amb més d'1,3 milions de turistes en un mes.

La majoria de turistes han arribat en avió i s'han allotjat en hotels, més que en apartaments turístics o habitatges de familiars o amics, i ho han fet una mitjana d'entre 4 i 7 nits.

En els primers set mesos de l'any, les illes Balears han rebut 8,1 milions de turistes, un 9% més que en el mateix període del 2022, i Andalusia, 7,9 milions, un 16,3% més que un any abans.

Turistes a la recepció d'un hotel de Salou (ACN/Jordi Marsal/Ariadna Escoda)

Passen menys temps però gasten més

La despesa total dels turistes internacionals durant el juliol arriba als 13.853 milions d'euros, un 16,4% més que el juliol de fa un any i un 16% més també que al 2019. Una cinquena part d'aquesta despesa --2.925 euros, un 21,1%--, l'han deixat a Catalunya, on els turistes s'han gastat un 16,7% més que un any abans.

Els turistes que han visitat Espanya aquest juliol s'han gastat una mitjana de 185 euros diaris al conjunt de l'estat, un 9% més que fa un any. A Catalunya s'han gastat més diners, 213 euros al dia, 14 euros més que el juliol del 2019. Cada turista s'ha gastat, de mitjana, 1.261 euros en el conjunt de la seva estada a Catalunya al juliol.

La durada dels viatges dels turistes, en general, s'ha escurçat. A Catalunya s'hi estan gairebé sis dies, mentre que al conjunt de l'estat la durada mitjana dels viatges dels turistes internacionals és de 7,4 dies, 0,3 dies menys que fa un any. Els turistes que més diners s'han gastat en el conjunt de l'estat són els britànics, seguits dels francesos i els alemanys.

En els primers set mesos de l'any, el total de despesa recaptada amb el turisme internacional a Espanya frega els 60.000 milions d'euros, un 25,3% més que en el mateix període del 2022. Catalunya és el destí amb més despesa acumulada fins a l'agost de tot l'estat, uns 11.555 milions d'euros, un 19,3% del total i un 17,4% més que el 2022. El segueixen les illes Canàries (19%) i les illes Balears (16,3%).

La principal partida del pressupost es destina a les despeses de transport --la majoria de turistes arriben en avió--, seguit de l'allotjament --sobretot en hotels--, les activitats de lleure i la manutenció. L'oci és, en un 90,5%, el principal motiu de viatge dels turistes a Espanya.

 

ARXIVAT A:
Turisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut