Barcelona

Catalunya deixa d'ingressar 16.000 milions a l'any pel frau fiscal que cometen les empreses

Les famílies espanyoles aporten gairebé 50 vegades més a les arques públiques que les grans empreses

Actualitzat

Catalunya deixa d'ingressar uns 16.000 milions a l'any pel frau fiscal que cometen les empreses, segons un informe presentat aquest dimecres per Oxfam-Intermón a Madrid i Barcelona, en què denuncia que les famílies espanyoles aporten gairebé 50 vegades més a les arques públiques que les grans empreses. L'informe porta per nom: "Tant tens, ¿Tan pagues?" i l'ha presentat el director d'Oxfam-Intermón a Catalunya, Francesc Mateu.

Segons l'estudi, les famílies espanyoles van aportar un 91,52% de la recaptació del 2011, mentre que les grans empreses només van contribuir a un 1,98 % en la recaptació total de l'estat espanyol en aquest mateix període.

Quan falta un mes perquè el govern espanyol presenti al Congrés la seva proposta de reforma fiscal, Oxfam-Intermón ha volgut posar el focus sobre les injustícies que, segons ells, permet l'actual sistema. Asseguren que és com "un formatge emmental", perquè malgrat que Espanya és un dels països amb els impostos més alts de la Unió Europea, la capacitat recaptadora està 7 punts per sota de la mitjana.

Mateu ha dit que "el govern espanyol té davant seu una oportunitat única per reformar el sistema fiscal establint un sistema que recapti amb justícia per blindar els drets socials, lluitar contra la pobresa i la desigualtat i recuperar la solidaritat internacional" i ha afegit que "el sistema tributari no és just: es recapta poc perquè hi ha molta gent que no paga."

Tres quartes parts del que l'Estat recapta prové de l'IVA i l'IRPF, per tant, diuen, són les rendes mitjanes i baixes les que sostenen l'Estat. Una de les solucions podria estar en l'Impost de Societats. Les grans empreses han de pagar un 30% dels beneficis però, al final, només tributen pel 3,5%. L'informe posa en relleu que el frau i l'elusió fiscal costen a l'estat prop de 90.000 milions d'euros l'any.

En la presentació de l'estudi també hi han participat Xavier Casanovas, de la Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària, i Miguel Ángel Mayo, inspector d'Hisenda, membre del sindicat GESTHA i de la mateixa Plataforma.

Casanovas ha explicat que, segons dades de GESTHA, "el frau fiscal és el gran mal que cal combatre, ja que es deixen d'ingressar 16.000 milions d'euros" a Catalunya, i ha assegurat que "si volem un estat del benestar no es pot retallar més".

Una altra de les mesures proposades a l'informe d'Intermón és la supressió de les ETVE, que permeten a multinacionals estrangeres radicades a Espanya no pagar impostos pels beneficis obtinguts a l'estranger, però sí rebre ajudes i rebaixes fiscals aquí per les seves suposades pèrdues.

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut