Una investigadora treballant al laboratori (ACN)

Catalunya bat un nou rècord de sol·licitud de patents i lidera el rànquing estatal

El camp tecnològic on hi ha més innovació és el farmacèutic, seguit del sanitari, que contribueixen a marcar màxims també per al conjunt de l'Estat

La sol·licitud de patents des de Catalunya va assolir un nou rècord el 2023. Van ser 731, un 13% més que l'any anterior, segons dades presentades aquest dimarts per l'Oficina Europea de Patents (OEP).

Això va contribuir a marcar màxims també per al conjunt de l'Estat, amb 2.111 sol·licituds de patents, segons xifres de l'oficina europea.

Les peticions des de Catalunya, que lidera el rànquing amb molta diferència, representen una quota del 34,6% sobre el total estatal

En segona posició queda Madrid, amb 404 sol·licituds; el País Basc, amb 262, i el País Valencià, amb 158.

Catalunya va ser el cinquè territori que més va créixer, només superat per Castella-la Manxa (+66,7%), Castella i Lleó (+34,4), Navarra (+27,4%) i Múrcia (14,3%).
 


L'àmbit farmacèutic i sanitari, líders en innovació

El camp tecnològic on hi ha més innovació és el farmacèutic, seguit del sanitariEn concret, el sector farmacèutic va registrar 75 sol·licituds de patents el 2023, seguit de la tecnologia per a aplicacions mèdiques (59), el sector químic (54) i la biotecnologia (54).

També van destacar altres camps, com el dels motors, les bateries i les turbines (41 sol·licituds), la maquinària (40), l'energia (39) o el transport (27), tots vinculats de forma directa o indirecta a l'automoció.

Tot plegat va suposar una revifada, després d'un 2022 marcat pels efectes persistents de la covid-19 en la indústria.
 


Àmplia participació del sector privat

La Universitat de Barcelona va ser la institució que va emetre més sol·licituds de patents, amb un total de 16, quatre més que l'any passat. A continuació apareixen la Fundació Eurecat, amb 14; la Universitat Politècnica de Catalunya, amb 14, i la Fundació Institut de Ciències Fotòniques, amb 13.

Cal destacar que, si bé Catalunya va ser el territori que més peticions va emetre a l'Estat, cap de les seves entitats figura entre els cinc principals sol·licitants espanyols. Un fet que s'explica per una àmplia participació del sector privat a Catalunya en el camp de la innovació.

A escala estatal lideren el rànquing el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) amb 80 sol·licituds, l'empresa Amadeus amb 47, Multiverse Computing amb 24, la Fundació Tecnalia Research & Innovation amb 17 i Telefónica també amb 17.
 


L'Estat, lluny del lideratge dels Estats Units i Alemanya

Tot i les xifres de rècord, l'Estat queda en una setzena posició, lluny dels capdavanters en innovació mundials. Igual que l'any passat, els Estats Units lideren les sol·licituds de patents, amb un total de 48.155 expedients, un 0,4% més en termes interanuals.

En segona posició apareix Alemanya, amb 24.966 i un creixement interanual de l'1,4%, mentre que tanca el podi el Japó, amb 21.520 processos, un 0,3% menys.

La Xina és la següent del rànquing, amb 20.735 (un 8,8% més), i després hi ha Corea del Sud, que, amb un creixement del 21% i 12.575 patents sol·licitades, desbanca França de la cinquena posició: ara baixa a la sisena, amb 10.814 peticions, un 1,5% menys en termes interanuals.

D'altra banda, l'Estat es presenta com el país europeu que ha registrat el creixement més accentuat en nombre de sol·licituds des del 2014, amb un increment del 43,5%.
 


Presència femenina

Una de les novetats que presenta l'índex de patents d'enguany és l'anàlisi de la contribució de les dones en la innovació. A Espanya, en aquest sentit, un 46% de les sol·licituds presentades l'any 2023 comptaven amb almenys una dona en l'equip investigador.

Això situa Espanya al capdavant de la llista que conformen els països que més sol·licituds van presentar i molt per sobre de la mitjana del 27% corresponent al conjunt d'Europa.

Malgrat tot, hi ha sectors com l'enginyeria mecànica, on la presència femenina amb prou feines representa el 14%.

 

ARXIVAT A:
SalutCiènciaUniversitatTecnologiaInvestigadors catalansRecerca científicaEmpresaAutomoció
Anar al contingut