Carta dels drets digitals: una proposta pionera i oberta a la participació ciutadana

Es presenta la primera proposta del que serà la Carta per als Drets i les Responsabilitats Digitals

Actualitzat

El govern ha presentat aquest divendres la primera "Carta per als Drets i les Responsabilitats Digitals". Es tracta d'una eina que vol inspirar el debat i una futura normativa  sobre drets fonamentals en la seva versió digital.

En la carta hi han treballat 250 professionals de diversos àmbits: des de l'activisme digital fins a universitats o món empresarial. Un d'ells, la cofundadora d'Xnet, Simona Levy, que ha destacat el procés participatiu en la redacció de la carta.

"La participació ha de ser una esmena de la realitat i no una conversa sense control. Participació és construir. Porto anys insistint per treballar d'aquesta manera i aquí no he hagut d'insistir. Hem treballat, hem aportat, hem integrat. El procés, a més, continua i sempre amb aquest format constructiu. És un procés realment democràtic."

La carta consta de vuit punts, que són els que vol protegir:

- Accés universal a internet
- Model de governança d'internet obert, inclusiu, plural i divers
- Llibertat d'expressió i d'informació
- Innovació digital, creació, accés i distribució del coneixement
- Protecció de dades i privacitat
- Garantir la capacitació i la inclusió digital
- Ètica en l'ús de la intel·ligència artificial i la governança algorítmica
- Mecanismes de salvaguarda dels drets digitals.

Estarà disponible a partir de dilluns a la web de participació de la Generalitat, per tal que tothom qui ho vulgui hi pugui dir la seva. Un dels objectius del govern, que ha liderat el procés de redacció, és que l'articulat final sigui fruit de la participació ciutadana.

Un cop afegides les aportacions dels ciutadans o entitats que hi vulguin participar, es preveu presentar la carta definitiva pels volts de l'1 d'octubre, ja que un dels objectius de la carta, segons ha explicat el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, és evitar situacions com el "setge digital" que, a parer seu, ha patit Catalunya en relació al referèndum. 

"Durant les setmanes anteriors i posteriors a l'1 d'octubre, s'ha parlat molt de la repressió policial i judicial que hi ha hagut. Segurament s'ha parlat poc de la repressió digital que ha existit. Ha estat més invisible però ha estat real. Protegir-nos contra aquest tipus de tics autoritaris també és una obligació del govern. Ens havíem pensat que els tancs entrarien per la Diagonal, doncs van entrar per la xarxa."


La directora general de la institució pública Societat Digital, Joana Barbany, ha explicat que la carta és un document "viu" i de "consens" i que a partir del 8 de juliol "s'obrirà a la participació ciutadana", perquè tot el món pugui fer la seva aportació a un text final derivat de l'exposat avui i que serà presentat "abans de finals d'any".

ARXIVAT A:
Internet
Anar al contingut