El dinar ha comptat amb la participació espontània de les Tarta Relena
El dinar ha comptat amb la participació espontània de les Tarta Relena

Carles Belda i el seu acordió animen a cantar els comensals de l'Hostal Càntut a la Fira Mediterrània

ACN Manresa - Antigament, les tavernes i els hostals eren espais on es cantava. Al costat d'un bon àpat o un got de vi, s'entonaven cançons per divertir-se. A partir d'aquesta idea, Hostal Càntut reinterpreta aquesta pràctica i aprofita un àpat per donar vida i evitar que caiguin en l'oblit cançons de tradició oral. Aquest divendres, Carles Belda ha conduit a ritme del seu acordió un viatge per a l'imaginari col·lectiu dels comensals del Restaurant Glaç i ha passat per cançons d'infantesa tan conegudes com La Masovera o d'altres com Prim i Mort de Gana. L'objectiu de la iniciativa que s'ofereix en el marc de la Fira Mediterrània és recuperar l'esperit de "comunitat" que hi havia a les tavernes, ha explicat un dels impulsors, Francesc Viladiu.

"Qui canta, els mals espanta". Amb aquesta màxima, el músic Carles Belda expressa la necessitat que té tothom de cantar i, precisament, l'aposta de l'Hostal Càntut s'enfoca en la recuperació d'espais per aquesta pràctica. "No necessitem només artistes a dalt l'escenari i públic a baix. Busquem la connexió entre els dos i estar tots allà", ha explicat un dels impulsors, Francesc Viladiu. En aquest sentit, Hostal Càntut intenta "recrear" espais per cantar "amb naturalitat i tranquil·litat" amb l'objectiu de recuperar un patrimoni que es va perdent i que volen que la gent el torni a utilitzar.

Davant un auditori amb molts programadors i músics, a Belda li ha estat relativament fàcil animar un públic ja disposat a cantar des del primer moment. Tanmateix, això no sempre és així. "És com un partit de futbol, amb moments de tot. Has de captar l'atenció, però també els has de deixar tranquils", ha explicat Carles Belda. "Com la vida real, cal detectar que tothom estigui a gust, i qui té vergonya i ganes de perdre-la poder ajudar-los a fer-ho", ha afegit l'acordionista.

Viladiu ha explicat que l'espectacle té un guió, "però també hi ha molta improvisació". Per exemple, durant el dinar hi havia el duet Tarta Relena entre els comensals i al final de l'àpat s'han animat i han cantat amb Belda. "Busquem això, que la gent s'aixequi i canti. El que passava abans a les tavernes", ha explicat l'impulsor de la iniciativa.

Entre el públic hi havia un dels habituals al Festival Càntut, Joan Boà, però era la primera vegada que participava en un espectacle de l'Hostal amb Carles Belda. "Ho estic gaudint moltíssim. Vinc per cantar les cançons que ja sé, però sempre se n'aprenen més", ha destacat. "Soc de la generació del segle passat i moltes cançons les havia pogut gaudir cantant-les en corals o en festes majors. Ara, però, tenim la gran sort que han reviscut", ha afegit.

Anar al contingut