Alguns dels camions fa més de 30 hores que esperen per passar la duana
Alguns dels camions fa més de 30 hores que esperen per passar la duana (Reuters/Jakub Orzechowski)

Caravanes de camions russos i bielorussos, obligats a tornar per les sancions de la UE

Només els camions que transportin medicaments, correu o derivats del petroli queden fora d'aquesta prohibició d'entrada en territori europeu

Actualitzat

Col·lapse a les carreteres de Polònia per les llargues cues de camioners russos i bielorussos que intenten tornar als seus països abans de l'entrada en vigor de les sancions de la Unió Europea.

Entre les diverses sancions que la UE ha imposat a Rússia i Bielorússia per la invasió d'Ucraïna, es va decidir prohibir que els vehicles de transport internacional amb matrícula dels dos països poguessin circular i moure mercaderies en tot el territori dels 27. La sanció, tot i que es va aprovar fa setmanes, ha entrat en vigor la passada mitjanit.

Només els camions que transportin medicaments, correu o derivats del petroli queden fora d'aquesta prohibició d'entrada en territori europeu.

Fa dies que els camioners han començat el camí de retorn, però no esperaven les llargues cues que s'han format a Polònia per passar la frontera amb Bielorússia.

La UE prohibeix circular vehicles de transport amb matrícula russa o bielorussa en el marc de les sancions per Ucraïna
La UE prohibeix circular vehicles de transport amb matrícula russa o bielorussa en el marc de les sancions per Ucraïna (Reuters/Jakub Orzechowski)

La duana de Kukuriki-Kozlovitxi és una de les més col·lapsades, on hi ha camioners que s'esperen fa més de 24 hores per travessar-la. La cua de camions ha arribat fins a 80 km de distància.

La prohibició entrava en vigor la mitjanit de dissabte a diumenge, però el gran volum de camions acumulats ha fet que molts encara no hagin aconseguit creuar el pas fronterer. Passada la mitjanit, les autoritats poloneses estarien autoritzades a embargar els vehicles i la càrrega dels camions que encara fossin al seu territori, però no hi ha notícies que això hagi passat. 

Entre els camioners russos i bielorussos hi ha incredulitat davant les sancions europees. Es calcula que encara hi ha centenars de camions russos circulant per la Unió Europea i no se sap si aviat se'ls començarà a sancionar, confiscar o immobilitzar.

Els camioners es queixen que la cua no avança gaire i asseguren que no hi ha només transportistes bielorussos o russos, sinó que també n'hi ha d'altres exrepúbliques soviètiques com el Kazakhstan.

En resposta a les sancions de Brussel·les, Bielorússia va prohibir entrar al seu territori als camions matriculats en els països de la Unió Europea a partir del passat divendres 15 d'abril.

Cues de camions per arribar a la duana amb Bielorússia, a Polònia
Cues de camions a Polònia per arribar a la duana amb Bielorússia (Reuters/Jakub Orzechowski)

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaUcraïnaRússiaBielorússia Transport de mercaderies
Anar al contingut