Els dos mascles de balena geperuda captats l'any 2022 a les costes de Hawai, en el moment d'aparellar-se (Lyle Krannichfeld/Brandi Romano/Marine Mammal Science)

Capten per primer cop dues balenes geperudes copulant i són dos mascles

Els científics han pogut observar dos gegants marins del mateix sexe aparellant-se en una trobada íntima a la costa de Hawaii

RedaccióActualitzat

Tot i que fa dècades que s'investiga sobre les balenes geperudes, els científics no havien aconseguit encara observar-ne exemplars mantenint relacions sexuals. De fet, amb prou feines s'havia pogut albirar alguna vegada el penis del mascle.

La insistència, però, ha donat els seus fruits, i finalment dos fotògrafs especialistes --Lyle Krannichfeld i Brandi Romano-- han pogut captar una trobada íntima entre dues balenes. L'històric moment, a més, ha tingut un gir interessant: les dues balenes eren mascles.

L'albirament es va documentar el gener del 2022 en aigües de l'illa de Maui, a Hawaii, i ha estat confirmat pels científics en un estudi recentment publicat a la revista Marine Mammal Science.

El nombre d'exemplars de balena geperuda s'ha anat recuperant, després de dècades amenaçades per la caça (Lyle Krannichfeld/Brandi Romano/Marine Mammal Scie)

Ha estat, doncs, el primer enregistrament de sexe en aquesta espècie. Les trobades homosexuals són freqüents al regne animal i, al mar, per exemple, s'han pogut veure entre dofins i balenes orques, però mai s'havia pogut veure entre balenes geperudes.

La principal autora de l'article científic, Stephanie Stack, investigadora de la Pacific Whale Foundation, ha reiterat que el comportament sexual de les balenes geperudes havia estat "un misteri fins ara" i que aquesta descoberta "desafia les nocions preconcebudes sobre el seu comportament".

 "Tot i que fa temps que hem reconegut les complexes estructures socials d'aquestes criatures increïbles, presenciar la còpula de dues balenes mascles per primera vegada és un esdeveniment únic i notable."

Les balenes geperudes poden fer fins a 16 metres de llarg i pesen fins a 36 tones. Normalment, passen l'estiu alimentant-se en aigües polars abans de migrar cap a climes tropicals més càlids durant la tardor i l'hivern.

Rares vegades s'ha pogut observar el penis desenfundat del mascle de balena geperuda (Lyle Krannichfeld/Brandi Romano/Marine Mammal Scie)

El penis dels mascles de balena geperuda acostuma a estar amagat en el que es coneix com a "escletxa genital" per fer-los més aerodinàmics quan neden. Segons el nou treball de recerca, els cetacis com les balenes geperudes podrien utilitzar aquesta escletxa o l'anus per a la còpula entre individus del mateix sexe.

 

ARXIVAT A:
CiènciaMedi ambient
Anar al contingut