Així ha quedat el club marítim de Playa Manzanillo, un dels principals destí turístic de Mèxic (EFE/ David Guzmán)
Així ha quedat el club marítim de Playa Manzanillo, un dels principals destins turístics de Mèxic (EFE/ David Guzmán)
Mèxic

Caos, destrucció i saquejos a Acapulco pel pas de l'huracà Otis, que ha provocat 43 morts

Sense llum, aigua, telèfon ni internet, el govern mexicà desplega l'exèrcit per controlar el repartiment de menjar i aigua i evitar saquejos a botigues d'alimentació i electrodomèstics

RedaccióActualitzat

La ciutat d'Acapulco, important centre turístic del sud de Mèxic, ha quedat desvastada després del pas de l'huracà Otis, de categoria 5. L'Otis va tocar terra dimecres amb tanta força que ha causat, de moment, la mort de 43 persones, la majoria ofegades, a l'estat de Guerrero. Aquesta xifra podria augmentar perquè hi ha una desena de persones encara desaparegudes i nombrosos ferits. 

Cases, hotels, restaurants, embarcacions han quedat completament deareuïdes per la força de l'huracà, que es va intensificar en arribar a Acapulco per convertir-se en un dels ciclons més potents de la història del Pacífic. Segons la primera estimació de les institucions, més de 400.000 llars han quedat arrasades o amb greus desperfectes, en una ciutat que té 800.000 habitants censats. El port és la zona més afectada.

La infraestructura hotelera ha quedat molt malmesa. Alguns dels grans gratacels d'apartaments turístics i hotelers davant del mar han quedat danyats.

Els danys de l'huracà Otis a la zona hotelera d'Acapulco
Els danys de l'huracà Otis a la zona hotelera d'Acapulco (EFE/David Guzmán)


Els forts vents i les pluges torrencials han fet malbé les línies d'alta tensió que abasteixen Acapulco i han deixat sense electricitat a gairebé un milió de persones. No hi ha telefonia mòbil ni internet i sortir i entrar de la ciutat és molt difícil: la caiguda d'arbres i els ensorraments han fet malbé i han bloquejat les principals carreteres i el port ha quedat inservible. Comença a faltar el combustible a les gasolineres.

Falten provisions de tot tipus i la població encara no han vist arribar ajudes. Els saquejos no han trigat a arribar, i la policia s'ha mostrat incapaç de contenir els milers de persones que desesperades que buscaven menjar. Finalment, s'ha desplegat l'exèrcit per controlar el repartiment de menjar i aigua entre una població que ha perdut la casa i en molts casos la feina i que reclama l'enviament d'ajuda. 

L'exèrcit ha assumit el repartiment de menjar i aigua entre els afectats per evitar aldarulls
L'exèrcit ha assumit el repartiment de menjar i aigua entre els afectats per evitar aldarulls (EFE/ David Guzmán)

S'ha trigat més de tres dies a anunciar una xifra aproximada de víctimes mortals, perquè els serveis d'emergència han tingut grans dificultats per arribar a les zones més afectades de la costa sud de l'estat de Guerrero. Algunes localitats van quedar gairebé 48 hores completament incomunicades. 

En menys de 12 hores una tempesta tropical de les que hi ha sovint a la zona es va intensificar fins a passar a ser un huracà de categoria 5 i va agafar tothom desprevingut. 

A moltes zones de l'estat de Guerrero encara no han arribat els equips d'emergència i no hi ha electricitat ni aigua o telèfon
En moltes zones de l'estat de Guerrero encara no han arribat els equips d'emergència i no hi ha electricitat ni aigua o telèfon (EFE/David Guzmán)

L'huracà ha assolat Acapulco poques setmanes abans de l'inici de la temporada alta de turisme, principal activitat econòmica de la ciutat. Una temporada que molts donen per perduda perquè no s'arribarà a temps d'arreglar tots els desperfectes que ha provocat el cicló. "No vindran turistes, serà un altre cop dur, sense turistes no tindrem diners per recuperar-nos", reflexiona Omar, que té una botiga de roba a la platja.

La força del vent va desplaçar les embarcacions a metres dels amarradors del port esportiu
La força del vent va desplaçar les embarcacions a metres dels amarradors del port esportiu (EFE/ David Guzmán)

En una primera estimació, l'agència Bloomberg ha calculat que caldran més de 15.000 milions de dòlars per reconstruir la ciutat i deixar-la com estava abans de l'arribada de l'huracà.

Aquesta temporada s'han format 15 huracans al Pacífic amb prou força destructiva perquè se'ls hagi posat nom. De tots, de moment el més devastador i mortífer ha estat l'Otis.

El pas de l'huracà ha deixat un rastre de destrucció i mort
El pas de l'huracà ha deixat un rastre de destrucció i mort (EFE/David Guzmán)
ARXIVAT A:
MeteorologiaMèxic
Anar al contingut