Canviar el punt de col·locació del marcapassos pot reduir complicacions de cor en un futur

Un assaig de l'Hospital del Mar determina que pot estalviar complicacions a un 12% dels pacients i evitar repetir operacions de cor

RedaccióActualitzat

A Catalunya cada any s'implanten més de 6.000 marcapassos per regular el batec del cor. Ara a l'Hospital del Mar de Barcelona han comprovat que situar el cable en un punt diferent d'on se sol fer redueix les complicacions que poden tenir el 12% d'aquests pacients.

Els marcapassos són una gran solució que ha salvat milions de vides i milloren la qualitat de moltes altres, però amb alguns riscos coneguts.

Ho explica el director de l'estudi, Ermengol Vallès, cap de secció de la Unitat d'Arrítmies de l'Hospital del Mar de Barcelona.

"A la llarga alguns pacients poden tenir un deteriorament de la funció del cor per culpa del marcapassos. Això passa perquè l'activació del cor no és la normal. No està passant pel cable natural del cor."

Amb la tècnica actual, els millora el batec, però els pot acabar perjudicant el ventricle esquerre. Actualment, els marcapassos es claven a la punta del ventricle dret. El canvi proposat és fer-ho entre els dos ventricles, un canal natural que tècnicament és a l'interior del septe ventricular.

Amb la localització habitual dels marcapassos es deteriora un 6% de mitjana el ritme cardíac en només sis mesos, ha explicat Vallès. Estan convençuts que aquests resultats faran canviar les guies clíniques d'arreu: "Amb la facilitat, entre cometes, amb què podem aconseguir-ho, no hi ha excusa per no fer-ho perquè és una cosa que millora el pronòstic dels pacients amb marcapassos."

Segons l'estudi, les complicacions es redueixen de manera "dràstica", tal com apunta l'hospital en un comunicat. El treball s'ha publicat a la revista Circulation: Arrhytima and Electrophysilology.

Menys repetició d'operacions

En moltes ocasions, els pacients que desenvolupen complicacions han de tornar a ser intervinguts i se'ls ha de posar un nou marcapassos al costat esquerre del cor per intentar revertir els efectes adversos del primer.

La nova tècnica ja s'utilitza en pacients que necessiten una implantació de marcapassos i tenen el cor feble. Si es generalitzés, es podrien estalviar un gran nombre d'intervencions repetides.

Per fer l'estudi es va estudiar l'evolució de 75 pacients intervinguts a l'Hospital del Mar, als quals es va implantar un marcapassos. A la meitat se'ls va fer l'implant a la ubicació usual i a la resta, a la nova.

A banda de demostrar que la nova ubicació preservava la funció cardíaca a mitjà termini, al cap de sis mesos, també es va veure com disminuïen dràsticament els ingressos per insuficiència cardíaca, del 22% al 5%, una caiguda del 78% en comparar els dos grups de pacients.

La intervenció amb la tècnica proposada és més llarga, però no comporta cap risc afegit.

 

ARXIVAT A:
SalutCiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut