Pla general de la reunió del Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, el 25 de febrer de 2021. (Horitzontal)
Pla general de la reunió del Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, el 25 de febrer de 2021. (Horitzontal)

Calvet demana a l'Estat 'ambició' en les mesures per frenar el deteriorament del delta del Llobregat

Actualitzat

ACN El Prat de Llobregat.-El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, demana a l'estat espanyol "ambició" a l'hora de plantejar les mesures correctores que frenin el deteriorament del delta del Llobregat. Ho fa després que la Comissió Europea ha enviat la primera notificació per reclamar mesures que protegeixin aquest ecosistema, en veure "insuficient" la implementació del pla especial i que no s'està respectant prou l'àrea protegida per a les aus. En el marc de la reunió del Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, Calvet també ha anunciat un projecte per millorar la qualitat de l'aigua del riu amb un pressupost de 74,3 milions d'euros per als propers sis anys, i que permetrà dur aigua regenerada de màxima qualitat per a diversos usos.

La petició respon al toc d'alerta de Brussel·les a partir de l'expansió de l'aeroport del Prat i el port de Barcelona, que ha afectat la diversitat de fauna de l'entorn i ha obligat a reconduir el traçat del riu Llobregat. Tot i les mesures impulsades, l'executiu europeu considera que no són suficients, donat que a més no s'està respectant l'àrea protegida per a les aus. Donat que l'Estat té dos mesos per resoldre aquestes deficiències, Calvet reclama que es mogui fitxa per evitar una sanció. "Ens agradaria que la resposta fos ambiciosa, sinó es pot acabar en una sanció important", ha assenyalat en roda de premsa Calvet.Donat que la carta de la CE especifica la necessitat d'aplicar mesures correctores de la declaració d'impacte sobre les obres que depenen de l'Estat, demana que es comuniqui a la Generalitat quines seran per intercanviar informació i treballar de manera coordinada, aspecte sobre el qual hi ha un compromís de les dues parts. "Cal que l'Estat indiqui de quina manera complirà amb tot allò definit com a mesura correctora i com ampliarà les mesures de desviament del riu i d'ampliació de l'aeroport", ha afegit.Un dels aspectes que caldrà resoldre, considera Calvet, és el conjunt d'aparcaments que hi ha a la zona afectada, i que formaven part d'un pla director antic a l'ampliació de l'aeroport. Aquest espai és un exemple de les accions que no es contemplen en el que marcava la CE i que, per tant, caldria eliminar per restituir la realitat física prèvia i que s'ha vist alterada.Inversió de 74,3 milions d'eurosPer la seva banda, la Generalitat preveu invertir 74,3 milions d'euros en els propers sis anys en un projecte per millorar la qualitat de l'aigua del riu Llobregat. "Ha de permetre dur-la a les zones humides protegides i millorar la situació dels aiguamolls, a proposta de la previsió feta en el tercer cicle de planificació hidrològica de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a l'entorn del Llobregat", apunta Calvet.El projecte se sotmetrà properament a informació pública, i compta amb una part important de la inversió a poder dur aigua regenerada de màxima qualitat a diferents usos. Això beneficiaria a col·lectius com els regants, però també a les indústries de la Zona Franca i als usos de caràcter urbà i ambiental dels municipis de l'entorn.

Anar al contingut