Una dona neteja una taula
Més dones que homes cobren el salari mínim (ACN)

"Cal rentar a mà": l'OMS alerta que fumigar superfícies no serveix contra la Covid-19

Un document de l'oganització recorda que fumigar superfícies i objectes no és prou útil per frenar l'expansió del coronavirus i que fins i tot pot ser perjudicial

Xavier DuranActualitzat

Escampar desinfectants amb esprais o fumigar superfícies i objectes no és útil contra la Covid-19 i, a més, pot ser perjudicial per a la salut. És el que afirma l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en un document publicat divendres passat.

Diumenge, l'OMS difonia el comunicat des del seu compte oficial de Twitter.

 

 

El document té com a objectiu donar directrius per netejar i desinfectar superfícies en el context de la pandèmia. Ho exposa en general, si bé dedica una bona part a entorns sanitaris. S'hi explica que alguns països han aplicat tecnologies que difonen substàncies químiques, com si escampessin una fina boira, per desinfectar hospitals i altres establiments.

Però afirma que fer això en exteriors, com ara carrers o mercats, o en interiors per mobles, no és útil per matar el SARS-CoV-2 o altres patògens, amb aquest argument:

"Els desinfectants son desactivats per la brutícia i els detritus i no és viable netejar i eliminar manualment tota la matèria orgànica d'aquests espais."

Per això, assenyala que abans de desinfectar cal netejar bé amb aigua i sabó i, en alguns casos, fregar o raspallar la superfície.
 

Desinfectar des de panys fins a teclats

Això neteja però no desinfecta. Per tant, en establiments i en habitatges cal fer servir, després, hipoclorit sòdic –és a dir, lleixiu- a una concentració de 0,1% o alcohol al 70%-90%.

Totes les superfícies i racons s'han de netejar, i fer servir un esprai no assegura que s'arribi als punts amagats.

Assenyalen que s'han de netejar aigüeres, lavabos i banys, mobles, llums, baranes d'escales o de llits, manetes de portes i finestres, fogons, marbres o taulells de fusta de cuina, terres, finestres, parets, aparells electrònics, teclats i qualsevol altra superfície on es treballi o s'hi faci activitat.

La fumigació encara és menys útil en superfícies poroses, com voreres o carrers sense paviment. I fins I tot si no hi ha matèria orgànica és improbable que la fumigació cobreixi tota la superfície durant el temps necessari per desactivar els patògens.

Fins i tot recorda que carrers i voreres no es consideren reservoris infecciosos. I afegeix que fins I tot pot ser negatiu:

"Escampar desinfectants amb esprais, fins i tot a l'exterior, pot ser perjudicials per a la salut humana."

Per això mateix, afirma que llençar esprais amb desinfectants a les persones –sigui en un túnel o una cambra tancada- no es recomana en cap circumstància.

Explica que no redueix la capacitat d'una persona infectada de transmetre el virus per gotetes o contacte, però, a més, pot provocar danys físics i psicològics.

Pot provocar, per exemple, irritacions als ulls o a la pell, broncoespasmes –degut a la inhalació-, nàusees o vòmits.

El document recorda un fet positiu: el SARS-CoV-2, com altres coronavirus, està envoltat per una capa fràgil de lípids que el fa més susceptible als desinfectants.
 

El temps que es manté actiu el virus

Pel que fa al temps que persisteix el virus de manera viable en superfícies, recorda els resultats de diversos estudis: fins a un dia en roba i fusta, fins a dos dies en vidre, quatre dies en acer inoxidable i plàstic i fins a set dies en la capa externa d'una mascareta protectora.

Altres estudis donen resultats lleugerament diferents. Però el document recorda que totes aquestes mesures s'han fet en condicions de laboratori i que s'ha de ser caut a l'hora d'extapolar-ho a les condicions reals.

Per això, a part de la neteja manual, el document recorda una mesura bàsica, vàlida a tot arreu: rentar-se les mans amb freqüència i evitar tocar-se la cara és el sistema principal per evitar la possible transmissió per la contaminació de superfícies.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut