ANÀLISI

Cada poeta és ell

Enllaç a altres textos de l'autor Jordi Cervera

Jordi Cervera

Periodista de Catalunya Ràdio i escriptor

Actualitzat
Aprofitant que aquest any es commemora el 25è aniversari de la mort del poeta J.V. Foix i, tenint en compte que, per desgràcia, recuperar els nostres clàssics ve quasi sempre motivat pel ressò que tenen aquesta mena de celebracions, podria ser un bon moment per acostar-se a un dels més insòlits i singulars poetes de la literatura catalana.

I si volem fer-ho des d'una perspectiva diferent de la que marca la seva obra , diguem-ne "canònica", ho podem fer amb les publicacions que edita la Fundació que porta el nom del poeta, presidida per Jordi Madern, el nebot de Foix, i portada amb eficàcia i passió per Margarida Trias.

La Fundació és dedica a classificar i catalogar tot el material de Foix, cartes, poemes, articles, llibres, fotografies, enregistraments, un material singular que ens ha d'ajudar a portar més llum sobre la figura i l'obra del poeta de Sarrià, marcat per les avantguardes europees de començament del segle XX i creador d'una obra poderosa i complexa que el mateix Foix afirmava que no era necessari entendre a la primera lectura. El que calia era que t'agradés i que tinguessis ganes de tornar-la a llegir, un fet constatable que és dóna en la seva poesia, ja que llegir un poema de Foix convida a repetir, a capbussar-t'hi per mirar de buscar-ne les claus i per captar la grandesa de les sonoritats i dels ritmes.

L'any 2000, la Fundació va encetar el projecte de publicar 9 llibres que recuperaven els seus poemes amb estudis d'erudits propers a la seva obra, acompanyats d'un CD amb la veu del poeta. El darrer de la sèrie, "Cada poeta és ell", es va editar a finals del 2011 i inclou la transcripció i la traducció castellana de 19 poemes, un apèndix amb 5 sonets, dos comentaris sobre Miró i Dalí, un text inèdit i un estudi introductori de Ramon Salvo i Torres, que, a més, va tenir cura de l'edició.

A més d'aquests 9 llibres, es pot descobrir o recuperar J.V. Foix a través dels 14 volums que va editar Jaume Vallcorba després d'un intens treball fet colze a colze amb el poeta i Edicions 62, que té els drets de l'obra completa, que va acabar d'editar l'any 1990, té previst editar-la en edició de butxaca, tal com ha fet amb altres autors, com Vinyoli, Martí i Pol o Rodoreda.
Anar al contingut