Les sivelles estaven enterrades a poca fondària al jardí dels Aasvik a l'illa de Jumfruland, Noruega (Vibeke Lia/Patrimoni cultural de Vestfold i Telemark)

Buscaven una arracada perduda i han trobat les primeres restes vikingues d'una illa noruega

Els arqueòlegs creuen que formen part de l'enterrament d'una dona rica que demostren per primer cop que l'illa va ser habitada pels vikings

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Una família de Noruega estava buscant una arracada d'or perduda al jardí de casa seva a l'illa de Jomfruland quan va descobrir un tresor molt més valuós: dues peces vikingues de fa més de 1.000 anys.

Dos petits objectes: dues sivelles que semblen formar part de l'enterrament d'una dona vikinga. Els experts de patrimoni cultural del consell de Vestfold i Telemark han datat les peces entre els segles VIII i IX, i consideren que la troballa és important per a la història de la regió.

Jomfruland és una petita illa a la costa sud de Noruega i durant l'època dels vikings els experts suposaven que la gent vivia a l'illa veïna de Kragero. Ara, aquestes peces, les primeres d'aquesta època que es troben, demostren que també hi van habitar vikings. 


L'arracada perduda al jardí

Jan Erik Aasvik, de 39 anys, no buscava un tresor arqueològic al jardí de casa quan a finals de setembre la seva mare va perdre una arracada d'or. Van suposar que li havia caigut mentre treballava al jardí, i per això va tenir la idea de fer servir un detector de metalls. 

Després d'una estona buscant, l'aparell va mostrar alguna cosa sota terra. "Vaig agafar la pala i vaig començar a cavar. No havia fet més d'uns 20 o 30 centímetres que vaig trobar la sivella", va explicar Aasvik a Dagbladet.

"No entenia què era, però semblava vell". Se li va acudir publicar la foto del que havia trobat en un grup de Facebook de persones que utilitzen detectors de metalls. "Jo soc un principiant, però en aquest grup n'hi ha molts que tenen més experiència que jo", explica. 

I així va ser. Una de les persones que segueix aquest grup és l'arqueòloga de Vibeke Lia, del Departament de Cultura i Patrimoni de Vestfold i Telemark, que viu a Kragero i de seguida va intuir la importància de la troballa. I s'hi va desplaçar.

Les dues peces demostren que els vikings van habitar l'illa de Jomfruland (Patrimoni Cultural de Vestfold i Telemark)


Una sivella feta a Dinamarca

Tot i que una mica rovellades després de més de 1.000 anys enterrades en un terra humit, les peces es conserven en molt bon estat i les superfície tallada encara conserva un dibuix molt visible.

Una de les peces, de forma ovalada, es va veure que era clarament una sivella de cinturó, però l'altre objecte, rodó, podia ser una sivella de cinturó, un medalló o un penjoll. "És una peça inusual i no vam trobar un equivalent als nostres llibres", diu l'arqueòloga.

Per fer-ho van comptar amb l'ajuda del professor Claus Feveile, de la Universitat d'Aarhus, d'arqueologia i història medieval de Jutlàndia, que va poder datar la peça entre els anys 780 i 850 dC, en plena edat vikinga, i situar-ne la procedència a Dinamarca, on "es va trobar un motlle gairebé idèntic a Ribe", explica Lia.

A Ribe, en aquella època, es produïen articles del mateix estil, fet que connectaria l'illa amb el comerç i l'exploració. En línia recta, Ribe, situat al  sud de Dinamarca i al sud de Jomfruland, es troba a uns 500 km de distància a través del mar del Nord.

Això fa que, probablement, aquestes sivelles haurien arribat a l'illa a bord dels vaixells comercials vikings de llarga distància, i les compressin persones riques que es podien permetre articles de luxe importats de tan lluny.

A qui van pertànyer les sivelles?

"Pensem que es tracta d'una tomba de dona que es conserva al jardí familiar, i pensem que hi va ser enterrada al voltant de l'any 800", diu la publicació del Patrimoni.

Les investigacions fan pensar que era una dona rica vestida amb la seva millor roba que duia els cinturons i fermalls dels quals se n'han conservat les sivelles.

Lia creu que hi pot haver més objectes enterrats en aquest jardí, però diu que excavar-ne més és inadequat.

"Si és una tomba, està protegida. Més aviat intentarem esbrinar-ne més d'altres maneres."

De fet, al web del Departament de Patrimoni noruec hi ha instruccions molt clares de què fer quan es fa una troballa arqueològica, i específicament pels que fan servir detectors de metalls

La família Aasvik no són els únics que han fet un descobriment de l'època dels vikings a Noruega aquest mes. Recordem el cas d'Erlend Bore que va sortir a passejar per recomanació del metge i per distreure's es va comprar un detector de metalls. Bore va trobar un tresor en peces d'or del segle VI.

En tots dos casos les autoritats noruegues han agraït que s'avisés de seguida els especialistes per no malmetre la troballa i el seu entorn, que pot donar molta informació als arqueòlegs.

La família Aasvik estava clarament encantada de participar en una troballa tan important històricament per la petita illa de Jumfruland, que només fa 7,5 quilòmetres de llarg i un d'ample, i hi viuen unes 100 persones tot l'any.  No sabem si continuaran buscant més objectes vikings al jardí amb el seu detector de metalls. Ara, el de menys serà trobar l'arracada perduda de l'àvia de la família.

 

ARXIVAT A:
CulturaArqueologiaNoruega
Anar al contingut