José Ignacio Wert, ministre d'Educació, en una imatge d'arxiu al Congrés.
Wert, en una imatge d'arxiu al Congrés. (Foto: EFE)
Brussel·les

Brussel·les qualifica de "ximpleria" que Wert digui que la CE retallarà els fons per a les beques Erasmus

La Comissió Europea nega que tingui la intenció de reduir la dotació per a les beques Erasmus. Brussel·les afirma, fins i tot, que aquesta aportació s'incrementarà l'any que ve. La CE desmenteix d'aquesta manera el Ministeri d'Educació espanyol, que aquest dilluns va assegurar que Espanya podria perdre la meitat de l'ajuda per culpa de l'aplicació de nous criteris en el repartiment dels fons.

RedaccióActualitzat

Brussel·les desmenteix rotundament que vulgui retallar les beques Erasmus. Aquesta posició contrasta amb l'anunci que va fer el ministeri espanyol d'Educació en el sentit que els fons per a Espanya es reduirien. "És completament fals", ha assegurat el portaveu comunitari d'Educació, Dennis Abbott, que ha afegit que l'aportació no només no es retallarà sinó que s'incrementarà un 4% el 2014, i fins un 60% durant els pròxims set anys. Abbott ha arribat a qualificar de "ximpleria" el pronunciament del ministeri.

Aquest dilluns, el titular espanyol d'Educació, José Ignacio Wert, va avançar en una reunió amb representants de les comunitats autònomes que la Comissió Europea estava estudiant nous criteris per repartir els fons del programa Erasmus, tenint en compte la població de cada país i no el nombre d'universitaris. Segons Wert, aquesta decisió deixaria Espanya amb la meitat dels diners que rep ara i obligaria a rebaixar la quantitat d'estudiants amb beca, de 40.000 a 20.000.

Des de la CE, el portaveu d'Educació ha aclarit que Espanya és el cinquè país de la UE amb més població i que la seva dotació augmentarà fins al punt de ser la quarta més elevada dels 28. Abbott ha recordat que el canvi de criteri al qual es refereix Wert no és nou, sinó que es va decidir fa dos anys amb el ple suport d'Espanya.

Wert replica Brussel·les

Poc després d'aquesta reacció tan contundent des de la Comissió Europea, el mateix ministre d'Educació ha criticat les paraules de Dennis Abbott: "Em sembla una declaració absolutament impròpia d'un portaveu i, per descomptat, insisteixo, en cap moment s'ha parlat de la quantitat assignada dels fons europeus al programa Erasmus". Wert ha explicat al Congrés dels Diputats que l'origen de la confusió són les declaracions errònies d'alguns dels assistents a la Conferència General de Política Universitària d'aquest dilluns.

Rajoy defensa Wert

El president espanyol ha sortit en defensa de Wert i ha donat "ple suport" al ministre en la polèmica, que Mariano Rajoy ha atribuït a un "malentès". Des de París, on ha participat en una cimera sobre ocupació juvenil, Rajoy ha destacat que Wert lidera una de les reformes "més importants" que ha emprès Espanya.

També ha donat suport a Wert la número dos del PP, María Dolores de Cospedal, que ha afirmat que el titular d'Educació compta amb "absolutament tot el suport" del partit i que fa una feina "extraordinàriament valenta".

Anar al contingut