Brussel·les proposa congelar 7.500 milions a Hongria per violar l'estat de dret

El país s'ha compromès a implementar mesures legislatives abans del 19 de novembre per corregir la situació, que té a veure amb les irregularitats en el sistema judicial i la corrupció, entre d'altres

ACN/RedaccióActualitzat

La Comissió Europea ha proposat bloquejar 7.500 milions d'euros dels fons de cohesió destinats a Hongria per violacions dels principis de l'estat de dret al país, una xifra que equival al 65% de tres programes d'operacions.

Segons ha detallat l'executiu europeu aquest diumenge en un comunicat, l'objectiu darrere aquesta decisió és el de protegir el pressupost de la Unió Europea i els interessos financers dels estats membres.

Pel comissari encarregat del pressupost i l'administració, Johannes Hahn, la decisió presa pel col·legi de comissaris "és una clara demostració" que la Comissió està disposada a utilitzar "totes les eines a la seva disposició" per evitar irregularitats.

La decisió de l'executiu europeu dona continuïtat a un procés que va iniciar la mateixa Comissió a l'abril, quan va notificar formalment a Hongria que havia de fer front a una sèrie de "preocupacions".

Canvis legislatius

Per ara, Hongria s'ha compromès a informar l'executiu europeu dels seus avenços i a implementar mesures legislatives abans del 19 de novembre per corregir la situació.

Segons la Comissió Europea, les principals inquietuds tenen a veure amb irregularitats en el sistema judicial i la corrupció.

En la roda de premsa d'aquest diumenge, Hahn ha mencionat "deficiències en la contractació pública", com ara concursos amb un únic licitador.

L'executiu també ha detectat "conflictes d'interès", deficiències a l'hora de perseguir la corrupció i "problemes en la independència del poder judicial" que podrien comprometre l'ús del pressupost comunitari.

Pel comissari de pressupost i administració, el compromís d'Hongria d'aplicar reformes "ja està sent efectiu" i confia que, a curt i mitjà termini, la mesura adoptada per la Comissió "canviarà totalment l'escenari".

Hongria està governada per l'ultraconservador Viktor Orbán, que va renovar el càrrec a l'abril i va iniciar un quart mandat després de 12 anys. Els intents de l'oposició per fer-lo fora del poder van ser infructuosos.

 

ARXIVAT A:
Drets humansUnió EuropeaHongria
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut