Brussel·les dona un toc d'atenció a Espanya per les pensions
Les pensions s'apugen un 0,9% a partir de l'1 de gener del 2021

Brussel·les dona un toc d'atenció a Espanya per les pensions

La Comissió Europea alerta que la reforma de les pensions que estudia el govern espanyol podria fer col·lapsar el sistema

Actualitzat

La Comissió Europea adverteix al govern espanyol que pujar les pensions i tornar a lligar-les a l'evolució de l'IPC incrementarà la despesa del sistema i perjudicarà les generacions més joves. Sobretot si, en paral·lel, no s'explica com incrementarà els ingressos de la Seguretat Social per pagar les pensions.

És una de les conclusions de l'informe que ha presentat aquest dimecres la Comissió, que cada any elabora un diagnòstic sobre els principals punts forts i dèbils de l'economia de cadascun dels estats membres de la UE.

L'informe creu que "en absència de mesures compensatòries", la despesa creixerà de manera significativa. És per això que considera que en l'últim any "no s'ha progressat" en l'objectiu de preservar la sostenibilitat del sistema de pensions.

Per Brussel·les, l'increment del salari mínim ha pujat els costos laborals, especialment en alguns sectors i comunitats autònomes. Malgrat tot, admet que l'impacte en l'ocupació encara no s'ha quantificat. I en aquest sentit, apunta a la intenció del govern espanyol de revisar la reforma laboral del 2012; una reforma que, segons la Comissió, hauria contribuït a la creació de llocs de treball durant la recuperació.

Les autoritats europees també demanen continuar fent tots els esforços necessaris per reduir l'atur, el dèficit i el deute.


Els desequilibris d'Alemanya

Segons la Comissió, Grècia, Itàlia i Xipre mostren els desequilibris econòmics més importants, sobretot per l'excés de deute.

Però també assenyalen països com Holanda o Alemanya pel seu excessiu superàvit comercial; exporten a la resta de la Unió Europea sense una política clara per estimular la seva pròpia despesa, que ajudaria les empreses de la resta d'estats membres a millorar les seves vendes.

ARXIVAT A:
PensionsComissió Europea
Anar al contingut