L'alt representant de la Unió Europea per Exteriors i Seguretat, investit doctor "honoris causa" a la Universitat de Valladolid (EFE/Nacho Gallego )

Borrell acusa Israel de crear Hamas i reclama "imposar" la solució dels dos estats

Biden reitera a Netanyahu la necessitat de crear un estat palestí "amb la seguretat d'Israel garantida" en l'escenari de postguerra a Gaza

RedaccióActualitzat

El responsable de la política exterior de la UE, Josep Borrell, acusa Israel d'haver creat i finançat Hamas. Borrell assegura que, a través de la milícia de Hamas, el govern israelià volia debilitar l'Autoritat Palestina i impedir la creació d'un Estat palestí

Una acusació clara i directa del cap de la diplomàcia europea a Israel que Borrell ha fet en un acte a Valladolid, on l'anomenaven doctor honoris causa de la universitat.

"Només creiem que una solució de dos estats imposada des de l'exterior per tenir la pau, encara que Israel es reafirmi en aquesta negativa que, per impedir-la, ha arribat a crear Hamas. Hamas ha estat creada per Israel", ha assegurat Borrell.

Amb aquestes declaracions, Europa, o si més no el seu representat en política exterior, entra sense ambivalències en el debat que s'obre després de la negativa pública de Netanyahu a fer perviure el projecte de dos estats. 

Borrell defensa que "la solució dels dos estats ha d'imposar-se des de l'exterior per aconseguir la pau" al Pròxim Orient. Ha reconegut, però, que des de l'exterior no s'ha fet res per aconseguir fer una realitat la proposta dels dos Estats, tot i que és una solució àmpliament compartida. I ha acusat directament Netanyahu de "boicotejar personalment" aquesta solució "durant els últims 3 anys":

"La bona notícia és que hi ha gent disposada, i la mala notícia és que a Israel el govern es nega de forma rotunda", afirma Josep Borrell.


Per això, reclama una intervenció exterior "per portar la pau". Segons Borrell, "si no intervenim de forma decidida, l'espiral d'odi i violència continuarà de generació en generació, de funeral en funeral, quan floreixin les llavors de l'odi que s'estan sembrant avui a Gaza".


Biden a Netanyahu: és fonamental "la creació d'un estat palestí"

En la mateixa línia que Borrell, el president nord-americà Joe Biden ha reiterat aquest divendres a Benjamin Netanyahu la necessitat que existeixi un estat palestí en l'escenari de postguerra a Gaza.

Biden ha parlat avui de nou amb Netanyahu per telèfon i li ha dit és fonamental "la creació de dos Estats amb la seguretat d'Israel garantida", assegura un portaveu de la Casa Blanca.

El govern dels Estats Units s'ha mostrat "molt preocupat" per la mort d'un palestí de 17 anys amb ciutadania nord-americana a Cisjordània. Tawfiq Ajaq, que segons la seva família tenia passaport dels Estats Units, ha mort a Al-Mazraa Al-Sharqiya, a l'est de Ramal·lah, sota foc israelià.

La guerra a Gaza obre fissures, en l'àmbit geopolític mundial, però també a Israel. Dins del gabinet i la cúpula militar hi ha reserves a la política de victòria total de Benjamin Netanyahu. I demandes perquè l'estratègia militar contempli moviments destinats a alliberar els ostatges. 

Opositors al govern israelià i mitjans de comunicació de tot el món han acusat Netanyahu d'impulsar Hamas durant anys, i de permetre que la milícia palestina tingués finançament del govern de Qatar.

Hamas governa la Franja de Gaza des del 2007 després de mesos d'enfrontaments amb les forces lleials a Al-Fatah, moviment dirigit pel president palestí Mahmud Abbas amb seu a Cisjordània, a partir del Moviment d'Alliberament Nacional de Palestina.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaIsraelJosep BorrellPalestinaGazaGuerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut